Medicinsk behandling med Creon®

Information til dig der skal i behandling med Creon®.

Du skal i behandling med Creon®. Du kan her læse om virkning og evt. bivirkninger, samt hvad du skal være opmærksom på under behandlingen.

Creon® er en kapsel, som du skal tage, når din bugspytkirtel ikke længere selv er i stand til at danne de enzymer, som er med til at fordøje maden. Kapslen består af enzymer, som virker præcis på samme måde, som dem en normal bugspytkirtel danner. Creon® er en livslang medicinsk behandling.

Lægen søger individuelt tilskud til dig. Derfor er det vigtigt, at du gemmer dine kvitteringer fra apoteket med henblik på refusion når tilskuddet træder i kraft.

Sådan foregår den medicinske behandling

Du skal tage Creon® hver gang du spiser et måltid, der indeholder fedt eller protein. Det gælder, uanset, om det er et hovedmåltid, et mellemmåltid eller en snack. Du skal derimod ikke tage Creon®, hvis du spiser et æble eller en sodavandsis, da disse ikke indeholder fedt eller protein.

Tag Creon® under måltidet

Det er yderst vigtigt, at du tager kapslen samtidig med maden og hverken før eller efter et måltid. Det skyldes, at enzymerne kun virker, hvis de er i mavesækken og i tyndtarmen på samme tid som maden. Tager du kapslerne inden eller efter maden, har de ingen effekt, og du kan få gener som mavesmerter, oppustethed eller fedtet afføring.

Undlad at tygge eller knuse kapslerne

Du skal synke kapslerne hele med rigelig væske. De må ikke tygges eller knuses. Hvis du synes, at de er svære at synke kan du eventuelt åbne dem og drysse indholdet på fx yoghurt eller i det du drikker sammen med måltidet.

Dosis er individuel og aftales med lægen

Den rette dosis Creon® er individuel og bliver bestemt i samarbejde med din læge. Dosis afhænger af, hvor mange enzymer din bugspytkirtel er i stand til selv at producere, og af din kosts sammensætning.

Gode råd om kost når du har betændelse i bugspytkirtlen

  • Vi anbefaler en almindelig varieret kost. Gerne med 3 hovedmåltider og 1-3 mellemmåltider hver dag.
  • Undlad at drikke alkohol, da det kan hæmme optagelsen af næringsstoffer og medvirke til at nedsætte enzymdannelsen i bugspytkirtlen.
  • En almindelig vitamin-mineraltablet dagligt er ofte en god ide.
  • På grund af risiko for dårlig optagelse af vitaminer og mineraler får nogle patienter på et tidspunkt også behov for at tage D-vitamin og kalktilskud for at forebygge knogleskørhed (osteoporose).
  • Undlad at ryge, da rygning kan gøre det svært at tage på i vægt, giver smerter og forværrer bugspytkirtlens tilstand.
  • Hvis du er småtspisende, kan det være en god ide at få ekstra energi og proteiner ved hjælp af fx proteindrik, mælk, kakao, koldskål, ymer eller lignende. Husk at tage Creon® til disse drikke.
  • Hvis du drikker juice, saft eller sodavand er Creon® ikke nødvendig, da disse drikke ikke indeholder fedt eller protein

Folderen er udviklet ved et samarbejde mellem Center for Bugspytkirtelsygdomme, Aalborg Universitetshospital og Gastroenheden, Hvidovre Hospital.

Redaktør