Mad og sygdom, en vejledning om når appetitten er lille

Information til dig, som har nedsat appetit og skal indtage flere kalorier som følge af sygdom.

Sund mad for den syge er anderledes end sund mad for den raske. Glem alt om at spare på fedtet. Denne patientinformation fortæller, hvorfor det kan være bedre at spise et marcipanbrød end et æble, og giver nogle enkle kostråd du kan følge før, under og efter behandling.

Hovedbudskab

  • betragt mad og drikke som en del af behandlingen
  • spar på vandet - drik mælk
  • spis hvad du kan lide og pres dig selv til at spise noget mellem måltiderne 
  • brug ikke sygdommen som en ”slankekur”, selvom du synes du er for tyk, fordi det er muskelvæv du mister og ikke fedtvæv

Hvad sker der i kroppen?

Sygdom er et angreb på kroppen, som derfor er i alarmberedskab. Det betyder, at immunforsvaret er på overarbejde for at bekæmpe sygdommen. Til immunforsvarets arbejde skal kroppen bruge ekstra proteiner og kilojoule (kJ).

Proteiner er kroppens byggesten. Kilojoule (kJ) er kroppens energikilde. Begge dele skal kroppen have tilført fra det, du spiser og drikker. Men mange mister lysten til mad og kan have kvalme.

Når du spiser for lidt, opstår der en mangeltilstand i kroppen. Kroppen reagerer med at nedbryde og bruge proteiner fra muskler overalt i kroppen. Det er tabet af muskelvæv, der er årsagen til, at du mister kræfterne og taber dig. Som følge af vægttab kan sårhelingen være langsom, du er mere modtagelig for infektioner, og du vil være længere tid om at komme til kræfter igen.

Spis lidt - og tit

Det er vigtigt at spise og drikke, selvom du ikke føler dig sulten eller tørstig. Flydende mellemmåltider er et nemt og godt supplement. Spis hvad du kan til hovedmåltiderne og drik f.eks. mælk til maden, i stedet for vand.

Sørg for at få 3 eller flere mellemmåltider i løbet af døgnet:

  • dagens første mellemmåltid kan f.eks. være et glas koldskål inden morgenmaden
  • dagens sidste mellemmåltid kan være efter aftensmaden, inden du går i seng
  • husk at tage et mellemmåltid med, når du skal væk hjemmefra. Kage og dessert er godt at spise, når man skal holde vægten

Hvor meget protein skal du have?

Du har dagligt brug for 1 - 1,3 g protein, pr. kilo du vejer.

Vejer du f.eks. 60 kg, så skal du have 60 g protein om dagen (1g x 60 = 60 g protein).

Når du kun spiser lidt ved hovedmåltiderne, er det en god tommelfingerregel, at halvdelen af proteinerne skal komme fra det, du spiser og drikker mellem måltiderne.

Hvor får du proteiner og energi?

Du skal vælge mad og drikke med stort indhold af proteiner og energi.

Der er meget protein i æg, al slags mælk, ost og andre mælkeprodukter (ymer, yoghurt, fløde, is), kød, fisk, fjerkræ og indmad.

Der er meget energi i chips, nødder, chokolade, rosiner, kager, kiks, frugtgrød med fløde, desserter, creme fraiche, flødeskum og müeslibarer.

Det har stor betydning, hvad du vælger at spise og drikke. Se hvor stor forskel der er i næringsindholdet, eksempelvis:

 Protein (g)Energi ( kJ)
1 marcipanbrød på 50 g51025
1 æble1339
1 kop kaffe/the/vand00
1 glas juice1319
1,5 dl frugtyoghurt5570
1 glas sødmælk6465
1 stk. franskbrød med marmelade2400
1 stk. franskbrød med ost6550
omelet af 2 æg12750

Du kan finde oplysninger om madens indhold af protein og energi i varedeklarationen, som står på indpakningen.

Særlig gode mellemmåltider

Proteindrikke indeholder mere protein og energi end almindelig mælk. Du kan selv lave proteinrige drikke, varme eller kolde. I Kirurgisk Ambulatorium K kan du få opskifter på gode og nemme proteindrikke.

Nogle supermarkeder forhandler mælkedrikken Protin, der laves med forskellig smag. Du kan købe andre færdiglavede proteindrikke på apoteket. De er noget dyrere, også selvom du kan få tilskud med en grøn ernæringsrecept. Du kan få ernæringsrecepten af din kontaktlæge på hospitalet eller af din praktiserende læge.

Andre ting du kan gøre

  • spis en vitaminpille hver dag
  • kom fløde, cremefraiche og smør i maden
  • pynt maden med mayonnaise og remoulade
  • for nogle tager det appetitten selv at lave maden. Prøv at købe færdiglavet mad eller få andre til at tilberede din mad
  • frisk luft og bevægelse øger appetitten. Sørg for at gå en tur hver dag. Når du bruger dine muskler, bevarer du dem bedst
  • husk når du køber ind, at du skal have nemme mellemmåltider hjemme

Spørg sygeplejerskerne

Stil meget gerne spørgsmål og bed om at få uddybet informationen i denne patientinformation. Sygeplejerskerne kan vejlede dig om dit behov for proteiner og energi, om opskrifter på proteinrige drikke, og om hvor du kan søge mere viden.

Redaktør