Lyskebrok, operation for

Denne pjece er til dig, der skal have opereret dit lyskebrok ved en åben operation på Dagkirurgisk Afsnit K. Her kan du læse om operationen, din forberedelse og hvad, du kan forvente dig efter operationen.

Det er planlagt, at du skal have lavet en åben operation for at fjerne dit brok.

Før operationen

Dagen før operationen skal du fjerne eventuel hårvækst fra operationsområdet. Brug en hårtrimmer eller en saks, så du ikke beskadiger huden. Hårstubbene skal være 1-2 mm lange. Vi forventer, at du har læst pjecen Velkommen til Dagkirurgisk Afsnit K, hvor du kan finde mere information om din forberedelse til operationen.

Hvordan foregår operationen?

Operationen varer normalt 30-60 minutter, og det foregår altid i fuld bedøvelse. Ved operationen lægger kirurgen et ca. 8 cm langt snit i huden over selve brokket. Brokket løsnes fra omgivelserne og skubbes tilbage i bughulen.

Herefter lukkes hullet i bughulen ved at sætte et net af kunststof ind som forstærkning. Nettet dækker ca. 5 cm på alle sider af brokporten og går ikke i opløsning, men bliver siddende som forstærkning resten af livet.

Vi forventer i øvrigt, at du også har læst pjecen Information om brok (hernie).

Efter operationen

Efter en kort opvågning på Dagkirurgisk Afsnit K bliver du udskrevet samme dag som operationen. Hvis alt er gået som forventet, bliver du udskrevet af sygeplejersken, som vil gennemgå operationen og efterforløbet med dig.

Smerter

Det er normalt at være øm i lysken og have smerter i og omkring sårene efter operationen. Du skal tage 1 g paracetamol (Pinex®/Pamol®/Panodil®) kl.________

Herefter anbefaler vi, at du fortsætter med nedenstående medicin på følgende faste tider i 3 dage efter operationen.

Tidspunkt:Kl. 08Kl. 12Kl. 17Kl. 22
Tablet paracetamol á 500 mg, 2 tabletter
Tablet ibuprofen á 400 mg, 1 tablet 

Desuden kan der efter behov suppleres med Morfin á 10 mg - 1 tablet efter anvisning.

Efter 3 dage er det som regel nok med håndkøbsmedicinen.

Vi forventer, at du før operationen har købt paracetamol (Pinex®/Pamol®/Panodil®) og ibuprofen (Burana®/Ipren®/Ibumetin®). Det er meget vigtigt, at du tager den anbefalede medicin - da operationssårene heler dårligere, hvis du har meget ondt, og du vil være mindre aktiv hvis du har mange smerter.

Kvalme

Nogle patienter oplever at have kvalme og opkastning efter operationen. Hvis du selv oplever det, vil du få tilbudt kvalmestillende medicin.

Kost

Der er ingen regler for, hvad du må eller ikke må spise efter operationen – du må spise og drikke, hvad du har lyst til

Tarmfunktion

De fleste patienter oplever manglende afføring eller forstoppelse i de første dage efter operationen. Dette kan forebygges ved at bevæge dig så meget som muligt, og ved at drikke rigeligt væske (2 l) som evt. suppleres med Magnesia der modvirker forstoppelse (kan købes i håndkøb og i større supermarkeder).

Fysisk aktivitet

Du genvinder hurtigt dine kræfter, hvis du er fysisk aktiv straks efter operationen. Du kan genoptage alle former for fysisk aktivitet inklusiv seksuelt samvær, så længe det ikke giver smerter eller generende tyngdefornemmelse i maven.

Bilkørsel

Du må ikke føre bil, cykle eller betjene maskiner/ værktøj de første 24 timer efter operationen. Dette skyldes, at medicinen fra bedøvelsen først er ude af kroppen på det tidspunkt, og at din evne til hurtig reaktion vil være nedsat.

Erhvervsarbejde og sygemelding

De fleste kan genoptage deres arbejde 1-2 uger efter operationen, dog bør man vente 2-3 uger, hvis man har fysisk tungt arbejde. Hvis du får brug for en sygemelding, skal du henvende dig til din praktiserende læge.

Hygiejne og badning

Du kan vaske dig og tage brusebad 24 timer efter operationen. Du skal undgå karbad, svømmehal og havbad i 10 dage efter operationen.

Operationssår

Plastrene kan fjernes 24 timer efter operationen. Herefter er det op til dig, om du vil have plastre på eller ej – det gør ingen forskel i forhold til sårhelingen. Hvis du har plastre på, skal de skiftes dagligt og især, hvis de bliver våde.

☐ Du er syet med selvopløselige tråde. Der skal ikke fjernes sting.

☐ Du er syet med nylontråde. 10-12 dage efter operationen skal din praktiserende læge fjerne trådene. Vi anbefaler, at du bestiller en tid til dette d.____________

Bule ved operationsstedet

Efter en operation for brok vil mange patienter opleve at få en mindre væskeansamling (serom-dannelse) ved operationssåret i relation til nettet/meshen. Dette opstår typisk en uge efter operationen, fordi der strømmer væske til området. Det kan ses og mærkes som en lille, fast bule der hvor brokket har været og bulen vil være uøm. Det er ufarligt og væsken forsvinder af sig selv i løbet af 1-3 måneder. Hvis bulen er meget øm, rød, varm og hævet eller varer ved i længere end 3 måneder vil vi gerne kontrollere det.

Misfarvning af hud

Det er normalt og ufarligt at blive misfarvet på huden omkring operationsstedet, og det kan tage 2-3 uger før det forsvinder fuldstændig. Hos mænd kan denne misfarvning trække ned i penis og pung, hvilket også er ufarligt og forsvinder af sig selv i løbet af 2-3 uger.

Hvis du i løbet af det første døgn oplever at der tilkommer en bule og smerter, kan det være fordi det bløder fra et lille kar. Det kan være en god idé at lægge noget koldt på området og lægge pres på i ½ time. Hvis det ikke hjælper på smerterne eller bulen eller hvis du er bekymret anbefaler vi, at du ringer til os.

Hvad gør jeg, hvis jeg får det dårligt?

Du skal kontakte Dagkirurgisk Afsnit K, hvis:

  • Du får tiltagende smerter
  • Du får feber over 38 grader
  • Dit operationssår bliver varmt, rødt, ømt og hævet
  • Du har spørgsmål, du ikke fandt svar på i denne pjece

Ved problemer indenfor de første 10 dage efter operationen, kan du kontakte: Dagkirurgisk Afsnit K, mandag - fredag mellem kl. 07.00 og 20.00, telefon 3863 5717
Udenfor åbningstiden kan du kontakte Kirurgisk Modtageafsnit KMO på telefon 3863 5635

Redaktør