Lungerne - vævsprøve (transthorakal nålebiopsi)

Vævsprøven tages fra lungerne ved, at en læge fører en kanyle mellem to ribben. Der bruges ultralyd, gennemlysning med røntgen eller CT-skanning for at se, hvor vævsprøven skal tages fra.

Kort om undersøgelsen

Du skal have taget en vævsprøve fra lungerne med en nål. Vi bruger ultralyd, gennemlysning med røntgen eller en CT-skanning til at se, hvor vævsprøven skal tages fra.

Selve undersøgelsen varer cirka 30 minutter, men du skal sætte hele dagen af. Der går tid med forberedelse til undersøgelsen, og bagefter holder vi øje med dig et stykke tid for at sikre os, at du har det godt, inden du tager hjem.

Vigtig forberedelse

Hold pause fra blodfortyndende medicin

Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du holde pause med den op til undersøgelsen, som vi har aftalt med dig til forundersøgelsen. Da medicin, der indeholder acetylsalicylsyre, virker blodfortyndende, skal du også undgå dette i 3 dage op til undersøgelsen. Kontakt os, hvis du har spørgsmål.

Tag din øvrige medicin med et lille glas vand

Op til undersøgelsen kan du tage din øvrige medicin med et lille glas vand, selvom du faster. Du skal tage medicinen senest 2 timer før undersøgelsen.

Undgå rygning

Du skal stoppe med at ryge inden undersøgelsen. Spørg din egen læge, i din kommune eller på hospitalet, hvis du har brug for støtte og vejledning.

Mød fastende

Du skal faste inden undersøgelsen. Det vil sige:

  • 6 timer før din undersøgelse skal du stoppe med at spise.
  • 6 timer før skal du stoppe med at drikke mælkeprodukter og juice med frugtkød. Du må heller ikke drikke mælk i din kaffe eller te.
  • 2 timer før skal du stoppe med at drikke alle former for kold og varm væske.

Din mavesæk skal være tom for at undgå, at der løber maveindhold op i lungerne, mens du bliver undersøgt.

Fjern makeup, neglelak og smykker

Under undersøgelsen sætter vi et måleapparat på en af dine fingre, som måler iltmætningen i dit blod. Derfor skal du fjerne neglelak og kunstige negle inden din undersøgelse. Du skal desuden fjerne al make-up hjemmefra. Tag ur, smykker og piercinger af og lad dem blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

På hospitalet 

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved undersøgelsen

Du får lagt et drop

Vi lægger et drop, så vi kan give dig medicin og væske, hvis det bliver nødvendigt.

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi undersøger dig, men en del af huden på brystkassen er bedøvet.

Undersøgelsen

Vi fører et ultralydshoved hen over din hud, gennemlyser lungerne med røntgenstråler eller laver en CT-skanning, så vi kan se levende billeder på en skærm. Når bedøvelsen virker, fører lægen en kanyle ind mellem to ribben og tager en vævsprøve fra lungerne.

Vi observerer dig

Vi holder øje med dit blodtryk, din puls og hvordan du har det i cirka 1 time efter undersøgelsen

Du må spise og drikke

Vi tilbyder dig noget at spise og drikke efter undersøgelsen

Du får taget et røntgenbillede

Vi tager et røntgenbillede for at se, om alt er, som det skal være.

Risiko ved undersøgelsen

Ved nogle undersøgelser er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det.

Sammenklappet lunge (hyppighed: sjældent)

Lungen kan klappe sammen. Hvis det sker, skal du have lagt et dræn i lungehulen, som hjælper lungen med at folde sig ud. Du skal være på hospitalet, så længe du har drænet siddende.

Hjemme igen

Forholdsregler efter beroligende medicin

Hvis du har fået beroligende medicin, må du ikke selv køre bil eller betjene maskiner resten af dagen. Det skyldes, at medicinen nedsætter din evne til at reagere hurtigt og kan gøre dig træt. Selvom du føler dig frisk, kan du fortsat være påvirket af medicinen, og det vil fx være strafbart at køre bil. Du bør heller ikke drikke alkohol.

Reagér på smerter eller åndenød

Får du ondt eller svært ved at trække vejret, når du kommer hjem, skal du kontakte os eller Akuttelefonen på 1813. Det kan være tegn på, at din lunge er klappet sammen.

Du kan hoste blod op

Efter undersøgelsen kan du hoste lidt blod op. Det er helt normalt og forsvinder igen.

Svar på undersøgelsen

Du får svar ved en samtale efter cirka 10-14 dage. Hvis du ikke allerede har en tid, indkalder vi dig til en ny aftale.

Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med til samtalen.

Få mere viden

Du kan få mere viden om denne type undersøgelsewww.patienthåndbogen.dk. Søg på ’Indgreb under vejledning af billeddannende undersøgelse’ og ’røntgenstråler og risici’.

Redaktør