Lungehule - tømning af væske

En tømning af væske i lungehulen gør, at vejrtrækningen lettes. Der lægges et dræn mellem lungen og brystkassen, så væsken kan løbe ud i en pose.

Kort om undersøgelsen

Du skal have tømt lungehulen for væske for at lette din vejrtrækning. Vi fjerner væske fra hulrummet mellem lungehinderne med et dræn.

Du skal forvente at være på hospitalet i 1 time i forbindelse med behandlingen. Der kan dog opstå ventetid, som kan forlænge dit ophold.

Vigtig forberedelse

Hold pause fra blodfortyndende medicin

Hvis du tager blodfortyndende medicin, skal du holde pause med den op til behandlingen, som vi har aftalt med dig til forundersøgelsen. Da medicin, der indeholder acetylsalicylsyre, virker blodfortyndende, skal du også undgå dette i 3 dage op til behandlingen. På dagen for din behandling må du først tage vanddrivende medicin efterfølgende. Kontakt os, hvis du har spørgsmål.

Tag din øvrige medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din øvrige medicin, som du plejer.

På hospitalet 

Du får eventuelt taget røntgenbilleder og blodprøver

Inden undersøgelsen tager vi eventuelt blodprøver og røntgenbillede af dine lunger.

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi behandler dig, men det område på brystkassen, hvor drænet skal ligge, er bedøvet.

Behandlingen

Når bedøvelsen virker, lægger lægen et dræn ind mellem lungen og brystkassen, så væsken i lungehulen kan løbe ud i en pose. Du skal bøje dig forover, mens du sidder på en stol eller sengekant, indtil din lungehule er tømt. Hvis du ikke kan sidde op, kan vi lægge drænet, mens du ligger ned. Efterfølgende tager vi prøver af væsken og sender den til undersøgelse.

Behandlingen tager 15-20 minutter. Derefter kan du tage hjem.

Gentagelse af behandlingen

I nogle tilfælde dannes der væske i lungehulen igen, og det kan blive nødvendigt at gentage behandlingen alt efter, hvad der er årsag til væsken. Vi taler med dig om det, hvis det er relevant for dig.

Risiko ved behandlingen

Ved nogle behandlinger er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

Sammenklappet lunge (hyppighed: sjældent)

Lungen kan klappe sammen. Hvis det sker, skal du have lagt et dræn i lungehulen, som hjælper lungen med at folde sig ud. 

Hjemme igen

Reagér på smerter eller åndenød

Får du ondt eller svært ved at trække vejret, når du kommer hjem, skal du kontakte os eller Akuttelefonen på 1813. Det kan være tegn på, at din lunge er klappet sammen.

Svar på undersøgelsen

Du kan forvente at få svar på undersøgelsen inden for cirka 10-14 dage.

Få mere viden

Redaktør