Lungebetændelse - behandling

Lungebetændelse behandles med antibiotika.

Kort om behandlingen

Når du er indlagt med mistanke om lungebetændelse, skal du have lavet en række undersøgelser. Vi undersøger hvilken bakterie, der er årsag til din lungebetændelse, så du kan blive behandlet med den rigtige antibiotika.
Vi afslutter behandlingen, når lægen vurderer, at din tilstand er stabil.

På hospitalet 

Behandlingen

For at finde ud af hvilken bakterie, der er årsag til din lungebetændelse, skal du igennem forskellige undersøgelser:

  • Røntgenbillede af dine lunger
  • Undersøgelse af slim fra dine luftveje
  • Podning af dit svælg
  • Blodprøver
  • Urinprøve.

Du får antibiotika mod bakterien og eventuelt hjælp til at løsne slim.

Vi måler også dit blodtryk, din puls, din temperatur og iltniveauet i dit blod flere gange om dagen. Vi holder også øje med din vejrtrækning og hoste.

Mad og drikke

Hvis du har feber, er det vigtigt både at drikke meget væske og at spise mad, der giver dig energi. Det hjælper vi dig med.

Sig til, hvis du har ondt

Hvis du har smerter, lindrer vi dem. Fortæl os, hvis du har ondt eller er utilpas, så vi kan hjælpe dig. Det er vigtigt, at du er behandlet for smerter, så du kan trække vejret dybt, hoste og komme ud af sengen.

Hold dig i gang

Selvom du føler dig træt og har mindre overskud, skal du bevæge dig, så meget som din krop kan holde til, for at undgå blodpropper og svækkede muskler. Prøv så vidt muligt kun at ligge i sengen, når du sover eller hviler dig. Hvis du er i særlig risiko for blodpropper, giver vi dig blodfortyndende medicin.

Fortsæt eventuelt med medicinen

Inden du tager hjem, får du at vide, om du skal fortsætte med antibiotika derhjemme og hvor længe.

Hjemme igen

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Få mere viden

Redaktør