Lukseret hofte, vejledning til patienter med

Her finder du information om hvordan din indlæggelse vil forløbe som patient med lukseret hofteprotese på Ortopædkirurgisk Afsnit M4.

Definition af lukseret hofte:
Din hofteprotese er gået ud af led

Velkommen til Ortopædkirurgisk Afdeling M

Hensigten med denne folder er at give dig et indblik i, hvordan din indlæggelse forventes at forløbe.

Afsnit M4 er et akutafsnit, og der bliver løbende indlagt patienter med forskellige lidelser. Derfor vil du måske opleve, at der er patienter, der er ankommet efter dig, som bliver taget imod først.

Modtagelse

Når du kommer ind i afdelingen, vil vi som noget af det første måle dit blodtryk, puls, temperatur, iltning i blodet og tjekke din vejrtrækning. Du får eventuelt også taget en blodprøve og måske får du lavet et hjertekardiogram, alt efter hvad du i øvrigt fejler. Herefter vil du blive stillet en række spørgsmål, der omhandler din hverdag.

Du bliver set af to læger, den ene optager en journal på dig – dvs. lytter på hjerte og lunger, spørger om dine øvrige sygdomme og din faste medicin. Den anden tager stilling til, om du skal opereres og hvornår. Det er vigtigt, du fortæller personalet, hvis du har problemer med følelsen i benene.

Hvad skal du være forberedt på

Det er vigtigt, at du er forberedt på ventetid.  Selvom vi bestræber os på, at din hofte bliver sat på plads hurtigst muligt, kan der være situationer, hvor det bliver udskudt pga andre patienter, hvis tilstand kræver hurtigere behandling. Vi beklager, men beder om forståelse fra din side.

At luksere sin hofte, er oftest forbundet med store smerter. Vi vil forsøge at smertedække dig så godt som overhovedet muligt, indtil hoften er sat på plads igen.

Bedøvelse

Når din hofte skal sættes på plads, skal du bedøves. Dette gøres, da det ellers vil gøre for ondt.

Inden du skal have sat hoften på plads, vil du få lejlighed til at tale med en narkoselæge. Narkoselægen vil tage stilling til, om der skal tages blodprøver og evt. hjertekardiogram.

Faste og tørste

Du skal faste (ingen mad, tyggegummi, pastiller el. andet) i 6 timer og tørste i mindst 2 timer. Indtil 2 timer før operationen må du drikke tynde væsker, dvs. saftevand, vand, kaffe og the – dog uden mælk. Du får besked om tidspunkter af plejepersonalet.

Omklædning

Inden hoften skal sættes på plads, skal du skifte tøj. Du får udleveret et sæt undertøj og et par sokker, som du skal have på, når du bliver hentet til operationsgangen. Personalet vil hjælpe dig med at få det på, hvis det er svært for dig.

Det er vigtigt, at du er helt ren, når du køres til operation. Du skal derfor helst have været i bad indenfor de sidste 12 timer (se pjecen ”10 vigtige baderåd før operation).

Du vil desuden blive bedt om at fjerne evt. make- up, neglelak og smykker.

Når du er klar, og der er plads på operationsgangen, bliver du hentet af en portør.

Operation

Indgrebet er meget kort, derfor er du kun i narkose i et kort øjeblik. Som oftest kan protesen sættes på plads, uden, at der skal åbnes op ind til den. Dette kan dog forekomme. Når hoften er på plads, bliver du kørt til Opvågningsafdelingen, hvor du ligger, indtil du er helt vågen. Herefter kommer du tilbage til Afsnit M4.

Efter operationen

Efter hoften er sat på plads, modtages du af plejepersonalet, du får målt dit blodtryk, puls, temperatur, iltning af blodet og tjekket din vejrtrækning, og du vil blive tilbudt mad og drikke.

Med mindre andet er foreskrevet, kan du komme ud af sengen, når du kommer tilbage fra Operationsgangen.

Inden du kan udskrives, skal du have taget et røntgenbillede, som skal ses af en læge. Hvis det er nødvendigt, bliver du tilset af en fysioterapeut.

Behandling

Hvis din hofte har været lukseret flere gange, eller man kan se, at den ikke sidder korrekt, tilbydes du en tid i vores Ambulatorium, hvor du kan tale med en hoftekirurg om en evt. ny operation med udskiftning af protesen.

Udskrivelse

Når du er smertedækket, har været ude af sengen og haft vandladning, kan du udskrives.

Ved smerter anbefaler vi, at du tager håndkøbsmedicin efter foreskrifterne, (f.eks. Panodil 1 gram x 4).

Hvad skal du være opmærksom på efter udskrivning

Op til 3 måneder efter luksationen er der øget risiko for, at det kan ske igen. Derfor skal du tænke over, hvilke bevægelser du laver og passe på ikke at komme i yderstillinger, f.eks når du lægger benene over kors, tager strømper på o.lign.

Forebyggelse (KRAM – Kost, Rygning, Alkohol, Motion)

Det er vigtigt, at du fører en sund og aktiv livsstil, da det forebygger sygdom, og har en god indflydelse på et godt resultat af behandlingen.

Redaktør