Lichen sclerosus et atroficus

Her kan du læse om bindevævssygdommen lichen sclerosus et atroficus, samt om symptomer og behandling af sygdommen.

Hvad er lichen sclerosus et atroficus?

Lichen sclerosus et atroficus er en bindevævssygdom, som rammer slimhinderne på de ydre kønsdele. Sygdommen kan ligeledes sprede sig ned i mellemkødet og rundt omkring endetarmen. 

Sygdommen kan i sjældne tilfælde også ses på huden andre steder på kroppen.

Lichen sclerosus et atroficus er ikke en kønssygdom. Der er tale om en sygdom i slimhindens bindevæv, som går til grunde og erstattes af et fastere bindevæv, som ligner arvæv. Samtidig bliver slimhinden tyndere (atrofisk), hvidlig og bleg.

Lichen sclerosus et atroficus ses hos både voksne og børn. Der er flere kvinder end mænd der rammes, og der er en tendens til, at sygdommen først viser sig efter klimakteriet.

Man kender ikke årsagen til lichen sclerosus et atroficus. Sygdommen opstår således pludselig uden kendte provokerende faktorer.

Der findes ikke nogen dansk betegnelse for sygdommen.

Hvad er symptomerne?

  • Svie, brænden og smerter
  • Smerter ved samleje
  • Blødning i slimhinden/rød-blå misfarvning
  • Hvidlig misfarvning af slimhinden på forhuden og penishovedet.

I tilfælde hvor man ikke behandler i tide, kan der opstå:

  • Svind af kønslæberne
  • Forsnævring af skedeindgangen
  • Forsnævring af forhuden hvor forhuden er stram og ikke kan trækkes tilbage

Hvordan påvises lichen sclerosus et atroficus?

Ofte vil lægen tage en lille vævsprøve som sendes til mikroskopisk undersøgelse, hvor man med sikkerhed kan påvise sygdommen.

Hvordan foregår behandlingen?

Hos langt de fleste patienter med lichen sclerosus et atroficus kan sygdommen holdes i ro på behandling med salver/cremer der indeholder binyrebarkhormon (steroider). Man anvender sædvanligvis salver der indeholder et stærkt virkende steroid, f.eks. Dermovat.

Behandlingen gives ofte som en længerevarende daglig behandling i 6-8 uger efterfulgt af en vedligeholdelses-behandling, hvor man påsmører salven 2-3 gange om ugen.

Hvis symptomerne svinder helt, kan man holde pauser i behandlingen og genoptage behandlingen, hvis symptomerne atter opstår. Selvom sygdommen går i ro, vil der ofte til stadighed være en blegere slimhinde.

Kontrol anbefales

Hos mange vil sygdommen være kronisk og derfor langvarig. Man kan se at sygdommen svinder spontant, men det er ofte hos børn i forbindelse med puberteten.

Lichen sclerosus et atroficus øger risikoen for celleforandringer på slimhinden, som kan udvikle sig til hudkræft (planocellulært carcinom). Det anbefales derfor, at man bliver kontrolleret ca. 1-2 gange om året hos sin læge og i øvrigt henvender sig, hvis symptomerne ikke bedres trods behandling, hvis der opstår sår, som ikke heler, eller der dannes knuder i området.

Redaktør