Kondylomer

Kondylomer (kønsvorter) er en kønssygdom, der skyldes infektion med Human Papilloma Virus (HPV). HPV smitter primært ved ubeskyttet seksuel kontakt.

Hvad er kondylomer?

Kondylomer – også kaldet kønsvorter - er en kønssygdom, der skyldes infektion med et virus, der hedder Human Papilloma Virus (HPV).

HPV smitter primært ved ubeskyttet seksuel kontakt.

Kondylomer er små stilkede eller blomkålslignende vorter på huden eller slimhinderne ved kønsdelene. Hos kvinder sidder de ofte ved skedeindgangen og på kønslæberne. Hos manden sidder de ofte på forhuden, men kan også ses andre steder på penis. Hos både kvinder og mænd kan der sidde kondylomer ved endetarmsåbningen.

Hvor udbredt er kondylomer?

Kondylomer er en af de mest almindelige kønssygdomme. Ca. 1-2% af alle seksuelt aktive unge har kondylomer. Man regner dog med, at ca. 10 gange så mange er smittet med HPV.

Hvordan ved du, om du er smittet?

HPV og kondylomer smitter ved ubeskyttet sex. Det er ikke sikkert, du får kondylomer, selvom du er smittet med HPV. Hvis du får kondylomer, kan der gå fra uger til måneder, før de bliver synlige. Derfor er det vanskeligt at vide, om du er smittet, og hvornår du er smittet.

Når du én gang er smittet, kan der være risiko for, at du med mellemrum vil få kondylomer resten af livet. Mange oplever dog kun et enkelt tilfælde af kondylomer, hvis det er lykkedes immunforsvaret at bekæmpe virus i kroppen.

Hvordan behandles kondylomer?

Der findes forskellige måder at behandle kondylomer på. Behandlingen vil primært fjerne de synlige kondylomer, men kan også hjælpe dit immunsystem med at bekæmpe HPV-virus, som findes i kroppen. Behandlingen er oftest langvarig.

Der findes følgende behandlingsmetoder

Condyline

Hjemmebehandling i form af creme eller liniment, se særskilt vejledning.

Frysning med flydende kvælstof

Behandlingen foretages ambulant ca. en gang ugentligt, se særskilt
vejledning.

Kombinationsbehandling med Trichloreddikesyre TCA 

Behandlingen foretages ambulant ca. en gang ugentligt.

Aldara creme

Hjemmebehandling i form af creme, se særskilt vejledning.

Laserbehandling

Laserbehandling kan i nogle tilfælde gives, når ovenstående behandlinger ikke
har haft effekt. Behandlingen foretages ambulant. Se se særskilt vejledning.

Afklipning

Afklipning af kondylomer kan også
være et alternativ.

Kondylomvaccine

Der findes en vaccine, som beskytter mod de hyppigste typer af HPV-virus. Disse typer HPV-virus kan være årsag til kønsvorter, kræft på livmoderhalsen
og kræft i endetarmen. Tal med din læge, om det kan være relevant i dit tilfælde. Læs mere på www.stophvp.dk.

Risiko for celleforandringer på livmoderhalsen

Nogle typer af HPV-virus kan hos kvinder give celleforandringer på livmoderhalsen. Det anbefales, at du tager imod tilbuddet om celleprøveundersøgelse hos din egen læge hvert 3. år. Hvis du er under 23 år, kan du tale med din læge om evt. at få foretaget en celleprøve-undersøgelse.
Du bør også få taget en celleprøve, selv om du er HPV-vaccineret Læs mere på www.stophvp.dk.

Smitterisiko

Vi anbefaler, at du informerer din nuværende partner/partnere om risikoen for, at de kan være smittet med kondylomer. Ved tegn på kondylomer, bør de lade sig undersøge. Vi anbefaler at bruge beskyttelse 2-3 måneder efter endt behandling for at mindske rsmitterisiko.

Barbering omkring kønsdelene frarådes for at hindre evt. smitte til andre områder af huden. Du kan i stedet anvende hårfjerningsmiddel.

Hvis du ryger, så anbefaler vi rygestop, da det kan medvirke til at fremme din behandling af kondylomer.

Redaktør