Kondylomer - behandling med trichloreddikesyre

Kondylomer er små stilkede eller blomkålslignendevorter. Trichloreddikesyre er en væske, der påføres med en vatpind og ætser kondylomerne væk.

Hvad er kondylomer?

Kondylomer - også kaldet kønsvorter - er en kønssygdom, der skyldes infektion med et virus, der hedder Human Papilloma Virus (HPV). HPV smitter primært ved ubeskyttet seksuel kontakt.

Kondylomer er små stilkede eller blomkålslignende vorter på huden eller slimhinderne ved kønsdelene og endetarmen. Hos kvinder sidder de ofte ved skedeindgangen og på kønslæberne. Hos manden sidder de ofte på forhuden, men kan også ses andre steder på penis. Hos både kvinder og mænd kan der sidde kondylomer ved endetarmsåbningen.

Hvor udbredt er kondylomer?

Kondylomer er en af de mest almindelige kønssygdomme. Ca. 1-2% af alle seksuelt aktive unge har kondylomer. Man regner dog med, at ca. 10 gange så mange er smittet med HPV.

Hvordan smitter HPV?

HPV og kondylomer smitter ved ubeskyttet sex. Det er ikke sikkert, du får kondylomer, selvom du er smittet med HPV. Hvis du får kondylomer, kan der gå fra uger til måneder, før de bliver synlige. Derfor er det vanskeligt at vide, om du er smittet, og hvornår du er smittet.

Når du én gang er smittet, kan der være risiko for, at du med mellemrum vil få kondylomer resten af livet. Mange oplever dog kun et enkelt tilfælde af kondylomer, hvis det er lykkedes immunforsvaret at bekæmpe virus i kroppen.

Hvad er Trichloreddikesyre?

Trichloreddikesyre er en syre, der ætser kondylomerne væk.

Hvordan foregår behandlingen?

Trichloreddikesyre påføres med en vatpind. Væsken skal tørre inden man ændrer stilling, så den ikke virker på den raske hud eller slimhinde. Normalt bliver man behandlet en gang om ugen.

Hvor hurtig virker behandlingen?

Det varierer meget fra person til person. Nogle vil opleve at kondylomerne svinder efter få behandlinger, mens andre behøver længere tids behandling. Hvis der ikke er markant svind af kondylomerne indenfor 2-3 måneder, vil lægen
eller sygeplejersken ofte tilbyde dig en anden behandling.

Hvilke bivirkninger kan forekomme?

I forbindelse med påsmøringen af væsken vil de fleste opleve en brænden og svie i huden, hvor der behandles. De symptomer svinder som regel i løbet af 10 minutter og senest nogle timer efter behandlingen. Der kan komme mindre sår i det behandlede område, som heler i løbet af et par dage. Der kan komme ar, hvis der har været sår.

Dine partner bør blive undersøgt?

Vi anbefaler, at du informerer din nuværende partner/partnere om risikoen for at de kan være smittet med kondylomer. Ved tegn på kondylomer, bør de lade sig undersøge.

Vi anbefaler at bruge beskyttelse 2-3 måneder efter endt behandling for at mindske rsmitterisiko.

Barbering omkring kønsdelene frarådes for at hindre evt. smitte til andre områder af huden. Du kan i stedet anvende hårfjerningsmiddel. Hvis du ryger, så anbefaler vi rygestop, da det kan medvirke til at fremme din behandling af
kondylomer.

Redaktør