Kondylomer - behandling med condyline

Kondylomer - også kaldet kønsvorter - er små stilkede eller blomkålslignende vorter. Condyline er en flydende væske, der hæmmer de smittede celler.

Hvad er kondylomer?

Kondylomer - også kaldet kønsvorter - er en kønssygdom, der skyldes infektion med et virus, der hedder Human Papilloma Virus (HPV). HPV smitter primært ved ubeskyttet seksuel kontakt.

Kondylomer er små stilkede eller blomkålslignende vorter på huden eller slimhinderne ved kønsdelene. Hos kvinder sidder de ofte ved skedeindgangen og på kønslæberne. Hos manden sidder de ofte på forhuden, men kan også ses andre steder på penis. Hos både kvinder og mænd kan der sidde kondylomer ved endetarmsåbningen.

Hvor udbredt er kondylomer?

Kondylomer er en af de mest almindelige kønssygdomme. Ca. 1-2% af alle seksuelt aktive unge har kondylomer. Man regner dog med, at ca. 10 gange så mange er smittet med HPV.

Hvordan smitter HPV?

HPV og kondylomer smitter ved ubeskyttet sex. Det er ikke sikkert, du får kondylomer, selvom du er smittet med HPV. Hvis du får kondylomer, kan der gå fra uger til måneder, før de bliver synlige. Derfor er det vanskeligt at vide, om du er smittet, og hvornår du er smittet.


Når du én gang er smittet, kan der være risiko for, at du med mellemrum vil få kondylomer resten af livet. Mange oplever dog kun et enkelt tilfælde af kondylomer, hvis det er lykkedes immunforsvaret at bekæmpe virus i kroppen.

Hvad er Condyline®?

Condyline® er en flydende væske (podophyllotoxin), som virker hæmmende på de celler, der er smittet.

Hvordan foregår behandlingen?

Præparaterne er beregnet til hjemmebehandling. Det er derfor en forudsætning, at du selv kan se kondylomerne og er i stand til at påføre præparate. Præparatet skal påføres kondylomerne morgen og aften i 3 dage. Herefter skal du holde pause med behandlingen i 4 dage. Dette gentages i op til 8 uger.


Præparatet skal have lov til at virke i mindst 8 timer, uden at du vasker området. Hvis du forventer at dyrke sex, skal du vente med at anvende præparatet til efter samlejet, da præparatet kan påvirke kondomet, så det brister.

Hvor hurtigt virker behandlingen?

Virkningen varierer fra person til person. Hvis der ikke er sket markant svind af kondylomerne efter 8 ugers behandling, bør du kontakte klnikken mhp. vurdering og evt. anden behandling.

Mulige bivirkninger ved behandlingen

I forbindelse med behandlingen kan der opstå rødme, smerter og overfladiske sår på det område der er behandlet. Hvis reaktionen er kraftig, skal du holde pause med behandlingen, indtil reaktionen er aftaget.

Dine partner bør blive undersøgt?

Vi anbefaler, at du informerer din nuværende partner/partnere om risikoen for at de kan være smittet med kondylomer. Ved tegn på kondylomer, bør de lade sig undersøge.

Vi anbefaler at bruge beskyttelse 2-3 måneder efter endt behandling for at mindske rsmitterisiko. Barbering omkring kønsdelene frarådes for at hindre evt. smitte til andre områder af huden. Du kan i stedet anvende hårfjerningsmiddel.

Hvis du ryger, så anbefaler vi rygestop, da det kan medvirke til at fremme din behandling af kondylomer.

Graviditet og amning

Condyline® bør ikke anvendes til gravide og ammende.

Redaktør