Kondylomer - Behandling med Tolak

Kondylomer er kønsvorter, der opstår ved smitte med Human Papilloma Virus (HPV). I denne pjece kan du læse, hvordan de kan behandles med Tolak®

Hvad er kondylomer?

Kondylomer – også kaldet kønsvorter - er en kønssygdom, der skyldes infektion med et virus, der hedder Human Papilloma Virus (HPV). HPV smitter primært ved seksuel kontakt.

Kondylomer er små stilkede eller blomkålslignende vorter på huden eller slimhinderne ved kønsdelene. Kondylomer er ofte placeret ved skedeindgangen på kønslæberne, på forhuden, men kan også ses andre steder på penis. Kondylomer kan også sidde ved endetarmsåbningen..

Hvor udbredt er kondylomer?

Kondylomer er en af de mest almindelige kønssygdomme. Ca. 1-2% af alle seksuelt aktive unge har kondylomer. Man regner dog med, at ca. 10 gange så mange er smittet med HPV.

Hvordan smitter HPV?

HPV og kondylomer smitter ved ubeskyttet sex. Det er ikke sikkert, du får kondylomer, selvom du er smittet med HPV. Hvis du får kondylomer, kan der gå fra uger til måneder, før de bliver synlige. Derfor er det vanskeligt at vide, om du er smittet, og hvornår du er smittet.

Når du én gang er smittet, kan der være risiko for, at du med mellemrum at få kondylomer resten af livet. Mange oplever dog kun et enkelt tilfælde af kondylomer, hvis det er lykkedes immunforsvarer at bekæmpe virus i kroppen.

Hvad er Tolak?

Tolak er en creme, der indeholder en form for kemoterapi, der bl.a. anvendes til behandling af kondylomer.

Hvordan benyttes Tolak

Tolak® påføres i et tyndt lag på kondylomerne. Brug en fingerspids eller en vatpind. Husk at vaske hænder efter hver påsmøring. 

Tolak smørres på kondylomerne en gang dagligt Mandag til fredag.

Tolak giver en lokal reaktion i huden, som kendetegnes ved rødme og små sår. Det er en tilsigtet reaktion, og ikke udtryk for, at du ikke tåler cremen.  Hvis huden reagerer med større sårområder og kraftig svie og kløe, bør du holde pause med behandlingen i 2-3 dage. Når behandlingen genoptages, kan du eventuelt nøjes med at smøre hver 2. dag.  

Man abefaler max at behandle 10% af huden af gangen.

Mulige bivirkninger

Infektion - Symptomer på infektion er svær rødme, hævelse, varme, smerter og gul eller uklar væske. Ved tegn på infektion skal du kontakte hudambulatoriet. 

Sjældent kan man få kvalme, opkastninger eller diarre. I så fald skal du ophøre med behandlingen og kontakte hudambulatoriet

Allergier 

Ved allergi overfor jordnødder, må Tolak ikke anvendes. Tolak indeholder jordnøddeolie

Graviditet og amning

Du må ikke anvende Tolak hvis du er gravis eller ammer.

Smitterisiko

Vi anbefaler, at du informerer din nuværende partner/partnere om risikoen for, at de kan være smittet med kondylomer. Ved tegn på kondylomer, bør de lade sig undersøge. Vi anbefaler at bruge beskyttelse 2-3 måneder efter endt behandling for at mindske risikoen for smitte

Andet du selv kan gøre.

Barbering omkring kønsdelene frarådes for at hindre evt. smitte til andre områder af huden. Du kan i stedet anvende hårfjerningsmiddel.

Hvis du ryger, så anbefaler vi rygestop, da det kan medvirke til at fremme din behandling af kondylomer.

Redaktør