Infliximab, behandling med

Inflammatorisk tarmsygdom kan behandles med infliximab. Læs om behandlingen her.

Infliximab er et biologisk lægemiddel til behandling af en række autoimmune sygdomme, f.eks. Crohns sygdom og colitis ulcerosa. Infliximab har en immundæmpende effekt og virker ved at blokere TNF-alfa-celler og hæmmer dermed betændelsesreaktionen i tarmen hos patienter med kroniske tarmsygdomme.

Sådan foregår behandling med infliximab

Infliximab gives i en blodåre som en infusion. Dosis udregnes efter patientens vægt. Infusionerne gives i ambulatoriet.

De første tre gange gives medicinen over 2 timer med efterfølgende observation i ½ time. Du skal regne med at være i ambulatoriet i ca. 3 ½ time i opstartsfasen. Det er derfor en god idé at medbringe læsestof, høretelefoner til smartphone eller iPad eller anden underholdning.

Behandlingen vil blive gentaget efter 2 og 6 uger. Herefter planlægger vi en samtale med din kontaktlæge, som vil tage stilling til, om behandlingen skal fortsætte.

Ved effekt af infliximab fortsætter du behandlingen hver 8. uge. Infusionerne gives her over 1 time, og der vil ikke være nogen observationstid efter infusionen. Vi stiler mod behandling i mindst et år eller længere.

Blodprøver

Du skal have taget blodprøver i forbindelse med hver behandling. Blodprøverne kan du med fordel få taget et par dage før. I opstartsfasen (uge 0,2 og 6) skal prøverne tages 1-3 dage før behandlingen.

Hvor hurtigt kan man forvente effekt af behandlingen?
De fleste mærker en virkning allerede efter første infusion, men hos andre indtræder virkningen først efter anden eller tredje behandling.

75% har effekt af behandlingen. Vi kan ikke på forhånd sige, hvem der har glæde af behandlingen.

Bivirkninger

De fleste patienter tåler infliximab godt. Lette gener kan være forkølelse, ledsmerter og hovedpine, som kan behandles med paracetamol (Panodil®/Pinex®/Pamol®).

Da infliximab er biologisk medicin, er der en risiko for, at dit immunsystem danner antistoffer mod medicinen. Det kan give allergiske reaktioner under og efter infusionen, som vi er forberedte på at behandle så hurtigt som muligt.

Infliximab er immundæmpende, og nogle patienter vil derfor være mere modtagelige for infektioner, der kan variere fra en harmløs forkølelse til mere alvorlige infektioner som lungebetændelse.

Hvis du får tegn på infektion, skal du kontakte din praktiserende læge. I sjældne tilfælde kan der ske opblussen af tidligere infektioner. Derfor vil lægen før behandlingen udelukke alvorlig infektion eller virus (tuberkulose, leverbetændelse og HIV).

Vi er desuden særligt opmærksomme på folk med hjertesygdom, da infliximab kan forværre denne.

OBS: Hvis du har tegn på infektion, vil din planlagte infliximabbehandling blive udsat nogle dage, til infektionen er væk. Vi beder dig derfor kontakte ambulatoriet, hvis du har tegn på infektion og en planlagt behandlingstid, så vi indenfor de kommende dage kan give dig en ny tid til behandling.

Graviditet og amning

Du kan være i behandling med infliximab under graviditet og amning. Planlægger du graviditet, skal du tale med din behandlingsansvarlige læge om det. For kvinder er det af stor betydning, at graviditeten planlægges således, at tarmsygdommen er i ro helst 6 måneder inden graviditeten. Herved opnår du de bedste forudsætninger for et optimalt graviditetsforløb.

Er du gravid, vil behandlingen med infliximab blive givet indtil uge 30. I nogle tilfælde gennem hele graviditeten. Da du kan amme under behandlingen med infliximab, vil du derfor også normalt kunne genoptage behandlingen efter fødslen.

Vaccinationer

Da medicinen hæmmer immunforsvaret, anbefaler vi årlig influenzavaccination og pneumokokvaccination hvert 5. år. Unge kvinder bør HPV-vaccineres og følge screening for livmoderhalskræft.

Bemærk: Planlægger du en udlandsrejse, er det vigtigt at undgå destinationer, der kræver vaccination med levende vacciner (hyppigst gul feber), når du er i behandling med infliximab.

Kontrolundersøgelser i behandlingsforløbet

Før hver behandling vil du få taget blodprøver, og du skal komme til kontrolbesøg med jævne mellemrum. Alt afhængigt af hvordan du har det på behandlingen, vil vi aftale fremtidige kontrolundersøgelser med dig.

Redaktør