Hvide fingre

Hvide fingre er en tilstand hvor fingrene bliver hvide og følelsesløse, når de bliver udsat for kulde. Hvide fingre kan opstå af arbejdsrelaterede årsager.

Kort om hvide fingre

Hvide fingre er en tilstand, hvor man får anfald med hvide, følelsesløse fingre, når man udsættes for kulde, fx hvis man holder på et koldt bilrat eller værktøj. Hvide fingre kaldes også for Morbus Raynaud. Anfaldet kan ramme en del af eller hele fingeren eller flere fingre. Det rammer sjældent tommelfingeren.

Arbejdsrelaterede årsager til hvide fingre

Hvide fingre kan opstå som følge af langvarig brug af vibrerende håndværktøj, fx slagboremaskine, vinkelsliber eller betonhammer. Det skyldes formentlig, at de mindste nerver til fingrenes blodårer bliver beskadiget af værktøjernes vibrationer.

Andre årsager til hvide fingre

Hvide fingre kan skyldes visse bindevævssygdomme eller gigt. I mange tilfælde kender man ikke årsagen, og i disse tilfælde er tilstanden meget mere almindelig hos kvinder.

Undersøgelse på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling

Samtale om din sygehistorie og arbejdssituation

Din undersøgelse begynder med en samtale med en læge, der gennemgår dine symptomer, din sygehistorie, dine ansættelser og din livsstil. Vi gennemgår dit arbejde grundigt, så vi kan få indsigt i, hvilken slags håndværktøj du bruger, og i hvor lang tid du har brugt det. Hvis det er relevant, sender vi dig til yderligere undersøgelser.

Undersøgelser af fingrene

Du kan få undersøgt fingrenes evne til opvarmning efter afkøling. Vi tager blodprøver for at finde ud af, om der er andre årsager til symptomerne end udsættelse for vibrerende håndværktøj.

Svar på undersøgelsen

På baggrund af undersøgelserne og samtalen giver vi dig gode råd om, hvordan du skal forholde dig til dit arbejde fremover. Vi foretager en anmeldelse til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, hvis vi vurderer, at arbejdet med vibrerende håndværktøjer er årsagen.

Vurdering som arbejdsskade

Hvide fingre kan anerkendes som en arbejdsskade, hvis vi kan dokumentere en sammenhæng mellem dine symptomer og din brug af vibrerende håndværktøj på dit arbejde. Vi skal også kunne dokumentere anfaldene af hvide fingre. I nogle tilfælde kan sygdommen ikke dokumenteres ved undersøgelse af fingrenes evne til opvarmning efter afkøling. Vi anbefaler derfor, at du fotograferer fingrene ved et anfald. Du skal holde fingrene op ved siden af dit ansigt, når du tager billedet, så vi kan se, at det er dine fingre. Du kan også få din egen læge til at beskrive anfaldet, hvis det sker, mens du er hos ham eller hende.

Den belastning, din hånd udsættes for, skal have haft en bestemt varighed og et vist omfang, for at de hvide fingre kan anerkendes som en arbejdsskade.

Behandlingsmuligheder

Det kan du selv gøre

Der er en række ting, du selv kan gøre for at mindske antallet af anfald med hvide fingre:

  • Hold dig varm både på hænderne og på kroppen.
  • Undgå rygning, da det forværrer tendensen til at få anfald af hvide fingre.
  • Undgå at arbejde udendørs om vinteren, hvis det er muligt. 
  • Brug handsker, der dæmper vibrationer, hvis du arbejder med vibrerende håndværktøj.
  • Undgå helt eller begræns arbejdet med vibrerende håndværktøj. Tal eventuelt med din leder om muligheden for at få andre arbejdsopgaver. Du kan eventuelt få en læge fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling til at deltage i en samtale med din leder. 

Få mere viden

Redaktør