Herpes genitalis

Herpes genitalis er en kønssygdom, som skyldes en smitsom virus. Herpes genitalis smitter ved tæt kontakt. Typisk samleje, analsex eller oralsex.

Hvad er herpes genitalis?

Herpes genitalis er en smitsom kønssygdom. Herpes skyldes et meget smitsomt virus, hvor af der findes to typer:

Herpes simplex virus type 1 (HSV-1), som kaldes herpes labialis og sidder ofte på læberne. Når det sidder på læberne, kaldes det ofte forkølelsessår.

Herpes simplex virus type 2 (HSV-2), som kaldes herpes genitalis og typisk giver blærer og sår på kønsdelene.

Over 80% af den voksne befolkning har herpes labialis. Omkring 20% har herpes genitalis.

Hvordan smitter herpes?

Herpes smitter ved tæt fysisk kontakt, typisk ved almindeligt samleje (i skeden), ved analsex (i endetarmen) eller oralsex (mundsex).

Herpes smitter ikke via toiletsæder, håndklæder, bestik eller i svømmehaller.

Personer, der er smittet med HSV-2, er som regel beskyttet mod at blive smittet med forkølelsessår. Personer der er smittet med HSV-1 kan godt blive smittet med HSV-2.

Man vil normalt få færre symptomer, hvis man i forvejen har eller har haft forkølelsessår.

Kvinder har oftere alvorligere symptomer end mænd.

Hvornår er der størst risiko for at smitte andre?

Når der er et herpesudbrud med blærer, sår eller små rifter i slimhinden og huden på kønsdelene, bør man undlade at dyrke sex til slimhinden og huden føles normal igen. Hvis der er forkølelsessår, bør man undlade oralsex.

Har man hyppige udbrud af herpes genitalis, er risikoen for at smitte andre større. Herpes virusset kan dog smitte selvom, der ikke er symptomer, men smitter mest under udbrud.

Det er vigtigt at fortælle sin partner, at man har herpes, så man kan være opmærksom på ikke at dyrke sex, hvis der er udbrud.

Er man ikke smittet med herpes, er der kun en lille risiko for at blive smittet, hvis man konsekvent anvender kondom.

Hvad er symptomerne?

Cirka 4-7 dage efter ubeskyttet sex med en partner, der har herpes, kan der opstå små grupper af smertefulde blærer og rødme på slimhinden eller huden på kønsdelene. Blærerne brister hurtigt og bliver til små sår, der heler op i løbet af 2 – 3 uger, uden at der kommer ar.

Det første udbrud af herpes er ofte det værste. Der vil være flere sår og hævede kirtler i lysken, og man kan have influenzalignende symptomer med feber.

Sårene kan også sidde i urinrøret og give udflåd og svie ved vandladning.

En del vil ikke bemærke, at de er blevet smittet med herpes genitalis.

Når man er smittet med herpes genitalis vil virusset ligge i nerveforsyningen til det område, der er smittet, og kan evt. bryde frem igen og igen.

Personer smittet med HSV-1 får ofte færre udbrud, end de der er smittet med HSV-2.

Stress og sygdom, der svækker immunforsvaret, samt kvindens menstruation kan provokere et herpes udbrud.

Hvordan foregår behandlingen?

Ved først udbrud af herpes genitalis kan man behandle med Aciclovir, Valaciclovir, Famvir eller tilsvarende, så varigheden af udbruddet nedsættes.

Tabletterne skal tages i 5-10 dage. Hvis man har 6-12 udbrud om året, kan man tage en forebyggende behandling med ovenstående medicin.

Medicinen er uden væsentlige bivirkninger.

Generelt skal medicinen startes så hurtigt som muligt efter, man mærker symptomer på et herpesudbrud. Det er derfor en god idé at have en pakke medicin liggende eller sørge for, at man har en recept klar til at hente medicinen.

Gravide og nyfødte

Alle gravide bør tale med deres læge og jordemoder om risikoen for smitte med herpes genitalis.

Har en gravid aldrig tidligere haft forkølelsessår eller herpes genitalis, og deres partner har eller har haft herpes genitalis, bør man bruge kondom og undgå oralsex de sidste uger af graviditeten.

Smittes det nyfødte barn ved fødslen kan det få en alvorlig livstruende infektion.

Har kvinden tidligere haft herpes genitalis (før graviditeten), bliver det nyfødte barn stort set aldrig smittet.

Det nyfødte barn må ikke komme i tæt kontakt med personer, som har et udbrud af forkølelsessårforkølelsessår på læben. Dette skyldes, at der er en risiko for at barnet kan blive smittet.

Redaktør