Hæmorider, information om

Her kan du læse om hæmorider og hæmoridesygdom, og hvad du selv kan gøre for at lindre evt. smerter.

En hæmoride er et blodkar (åreknude) i endetarmen, som alle mennesker har. Hæmorider kan udvide sig, blive større og dermed give symptomer. Der kan være flere hæmorider på samme tid. Hæmorider skal først behandles, når de giver symptomer og er en godartet lidelse.

Årsager til hæmorider

Der kan være flere årsager til, at man får hæmorider. Den hyppigste årsag til hæmorider er forstoppelse, men det kan også være pga. kraftig diarré, graviditet eller hård fysisk belastning. Man kan også have gener fra hæmorider uden disse årsager.

Forebyggelse af hæmoridesygdom

Du kan nedsætte risikoen for at få gener fra hæmorider ved at undgå forstoppelse. Vi råder dig til at følge disse anbefalinger:

  • Du skal spise mad med højt fiberindhold: Fuldkornsbrød, rugbrød, grøntsager, frugt med skræl, figner, svesker, bælgfrugter og evt. fibertilskud i form af hvedeklid eller HUSK (psylliumfrøskaller)
  • Du skal drikke rigeligt med væske – mindst 1½ liter pr. døgn
  • Du skal sørge for at motionere rigeligt hver dag
  • Brug så kort tid som muligt på toilettet, når du har afføring – undgå f.eks. at sidde med mobiltelefonen under toiletbesøg.

Om hæmorider

Hæmorider i sig selv er ikke generende og behøver ikke behandling. Hæmorider giver som udgangspunkt ikke smerter, så hvis du har smerter, er det vigtigt, at anden årsag til smerterne bliver udelukket.

Små hæmorider kan hverken ses eller føles, men de kan ses ved en kikkertundersøgelse af endetarmsåbningen (anoskopi).

Når du har afføring, kan hæmoriderne blive presset ud gennem endetarmsåbningen. Når tarmen har tømt sig, trækker hæmoriderne sig ofte tilbage af sig selv. Du kan evt. selv putte dem tilbage med en finger.

Hæmorider kan bløde, når du har afføring, og når du tørrer dig, kan der være blod på toiletpapiret. Sommetider kan der være blod i toiletkummen. Det kan se voldsomt ud, men det betyder ikke nødvendigvis, at blødningen er alvorlig.

Almindelig lindring og behandling af hæmorider

I sjældne tilfælde kan hæmoriden blive indeklemt, så blodet ikke kan løbe fra hæmoriden. Det kan godt give mange smerter. Du kan lindre denne smerte ved at holde en ispose pakket i et stykke stof tæt mod hæmoriden. Kulden får hæmoriden til at trække sig sammen.

Som supplement kan hæmoridesygdom behandles med lokalbedøvende salve eller stikpiller, som indeholder et lægemiddel, der får hæmoriden til at trække sig sammen. En læge skal udskrive en recept på denne behandling.

Kirurgisk behandling af hæmorider

Hvis hæmoriderne bliver ved med at være smertefulde, eller hæmoriderne bliver ved med at bløde, så du får blodmangel, kan kirurgisk behandling komme på tale. Du kan blive henvist af din praktiserende læge til vores ambulatorium, hvor en læge vil vurdere, hvilken behandling, der vil være bedst i din situation.

Kirurgisk behandling vil enten være en operation med fjernelse af hæmoriden (Milligans operation) eller en THD (Transanal Hæmoride Dearterialisation), som er et mindre indgreb, der ikke efterlader sår. Begge kirurgiske behandlinger kræver fuld bedøvelse.

Redaktør