HIV-infektion og AIDS

HIV findes i og smitter gennem blod, sæd og skedesekret. Infektionen skyldes smitte med virus. Ubehandlet HIV fører til sygdommen AIDS.

Hvad er HIV og AIDS?

HIV-infektion skyldes smitte med human immundefekt virus (HIV). Der findes to typer, HIV 1 og 2, hvor type 1 er den mest udbredte. Ubehandlet HIV-infektion fører til sygdommen AIDS (Acquired immuno deficiency syndrome = erhvervet immundefektsyndrom). Mennesker, der er smittet med HIV, får en kronisk infektion og vil have virus i blodet resten af deres liv.

Der påvises igennemsnit 250 nye tilfælde af HIV i Danmark årligt. Visse befolkningsgrupper har en særlig høj forekomst af HIV; indvandrergrupper fra højrisikolande bl.a. det centrale og sydlige Afrika samt mænd, der har sex med mænd.

Hvordan smitter HIV?

HIV findes i og smitter gennem blod, sæd og skedesekret. HIV smitter ved ubeskyttet samleje, både vaginalt og analt.

Der er en mindre risiko for smitte ved oralsex, specielt hvis modtagende part får sæd i munden og har smårifter i tandkødet.

Hvis man har udbrud af en anden kønssygdom som herpes på kønsdelene eller syfilissår, er man i øget risiko for at blive smittet med HIV ved ubeskyttet sex.

Narkomaner kan smittes ved brug af urene kanyler, som er blevet brugt af en HIV-smittet person.

Man kan også blive smittet med HIV gennem en blodtransfusion, hvilket dog er ekstremt sjældent i Danmark, idet al donorblod undersøges for HIV.

En HIV-smittet mor kan smitte sit barn under fødslen eller ved amning.

Hvad er symptomerne?

En del personer, der smittes med HIV, får ikke umiddelbart symptomer. Nysmittede kan få influenzalignende symptomer med ondt i halsen, hævede lymfeknuder og feber ca. to uger efter smitte. Der kan også ses et hududslæt. Senere, når immunforsvaret svækkes, kan man få vedvarende vægttab, feber og tilbagevendende infektioner som fx. lungebetændelse.

Hvordan påvises HIV?

Diagnosen stilles ved en blodprøve.

Perioden fra du har haft ubeskyttet sex, til en test kan vise om du er smittet med HIV, er en måned.

Hvordan foregår behandlingen?

Når man får påvist en HIV-infektion, henvises man til en infektionsmedicinsk afdeling, som vil varetage behandlingen. Regelmæssige blodprøver vil afgøre behovet for behandlingen

Forebyggelse

Brug af kondom ved både vaginalt og analt samleje forebygger smitte med HIV.
Hvis man har sex med en person som er HIVsmittet, og kondomet brister, kan man indenfor få døgn efter mulig smitte starte en forebyggende behandling mod HIV. Denne behandling foregår på de infektionsmedicinske afdelinger.

Redaktør