Galdeblæren, operation med fjernelse af

Denne pjece er til dig, der skal have opereret og fjernet din galdeblære. Her kan du læse om operationen, og hvad du kan forvente dig af forløbet efter operationen.

Denne pjece er til dig, der skal have fjernet din galdeblære ved kikkertoperation.

Hvordan foregår operationen?

Ved operationen fjernes galdeblæren med dens indhold af sten. Det foregår ved en kikkertoperation, hvor man gennem 4 små huller i maveskindet frigør og udtager galdeblæren ved hjælp af instrumenter og et lille kamera. For at kunne få et godt overblik inde i din bughule, får du blæst bughulen op med luft under operationen. Luften forsvinder, når de er færdige med at operere dig.

Operationen varer normalt 1-2 timer, og det sker altid i fuld bedøvelse.

Vi forventer i øvrigt, at du har læst pjecen Information om galdesten.

Efter operationen

Udskrivelse finder sted samme dag efter en kort opvågning på Dagkirurgisk Afsnit K. Hvis alt er gået som forventet, bliver du udskrevet af sygeplejersken, der gennemgår operation og efterforløbet med dig.

Er du blevet akut indlagt på Kirurgisk Modtageafsnit KMO med akut betændelse i galdeblæren og får opereret din galdeblære væk under indlæggelse, skal du efter operationen forvente op til 3 indlæggelsesdage med infusion af antibiotika i en blodåre.

Smerter

Det er normalt at være øm i maven og have smerter i og omkring sårene efter operationen. Nogle patienter har også smerter i højre skulder de første par døgn efter operationen. Dette skyldes en smerterefleks udløst af den luft, der har været pustet ind i bughulen under operationen, og det er helt ufarligt.

Du skal tage 1 g paracetamol (Pinex®/Pamol®/Panodil®) kl. ____________________

Herefter anbefaler vi, at du fortsætter med nedenstående medicin på følgende faste tider i 3 dage efter operationen:

Tidspunkt:Kl. 08Kl. 13Kl. 18Kl. 23
Tablet paracetamol á 500 mg, 2 tabletter
Tablet ibuprofen á 400 mg, 1 tablet 

Der kan efter behov også suppleres med morfin á 10 mg, 1 tablet efter anvisning.

Efter 3 dage er det som regel nok med håndkøbsmedicinen.

Vi forventer, at du før operationen har købt paracetamol (Pinex®/Pamol®/Panodil®) og ibuprofen (Burana®/Ipren®/Ibumetin®). Det er meget vigtigt, at du tager den anbefalede medicin.

Kvalme

Nogle patienter oplever at have kvalme og opkastning efter operationen. Hvis du selv oplever det, vil du få tilbudt kvalmestillende medicin.

Kost

Der er ingen regler for, hvad du må eller ikke må spise efter operationen – du må spise og drikke, hvad du har lyst til.

Tarmfunktion

Hvis du efter operationen oplever at være forstoppet, er det en god idé at tage et afføringsmiddel, f.eks. Magnesia eller HUSK®, som kan købes i håndkøb på apoteket. Derudover skal du huske at drikke rigeligt med væske og bevæge dig så meget som muligt.

Fysisk aktivitet

Du genvinder hurtigt dine kræfter, hvis du er fysisk aktiv straks efter operationen. Du kan genoptage alle former for fysisk aktivitet inklusiv seksuelt samvær, så længe det ikke giver smerter eller generende tyngdefornemmelse i maven.

Bilkørsel

Du må ikke føre bil, cykle eller betjene maskiner/ værktøj de første 24 timer efter operationen. Dette skyldes, at medicinen fra bedøvelsen først er ude af kroppen på det tidspunkt, og at din evne til hurtig reaktion vil være nedsat.

Erhvervsarbejde og sygemelding

De fleste patienter kan genoptage deres arbejde 1-2 uger efter operationen, dog bør man vente 2-3 uger, hvis man har fysisk tungt arbejde. Hvis du får brug for en sygemelding, skal du henvende dig til din praktiserende læge.

Hygiejne og badning

Du kan vaske dig og tage brusebad 24 timer efter operationen. Du skal undgå karbad, svømmehal og havbad i 10 dage efter operationen.

Operationssår

Plastrene kan fjernes 24 timer efter operationen. Herefter er det op til dig, om du vil have plastre på eller ej – det gør ingen forskel i forhold til sårhelingen. Hvis du har plastre på, skal de skiftes dagligt og især, hvis de bliver våde.

☐ Du er syet med selvopløselige tråde. Der skal ikke fjernes sting.

☐ Du er syet med nylontråde. 10-12 dage efter operationen skal din praktiserende læge fjerne trådene.
Vi anbefaler, at du bestiller en tid til dette d. _______________

Bule og misfarvning af hud

Hvis der opstår en bule og smerter indenfor det første døgn, er der oftest tale om en blodudtrædning. Det kan ofte stoppes med en ispose og pres på området i ca. ½ time.

Hvis det ikke hjælper på smerterne og hævelsen, anbefaler vi, at du ringer til Dagkirurgisk Afsnit K.

Misfarvning i huden omkring sårene skyldes blodudtrædningen. Det er ufarligt og forsvinder af sig selv i løbet af 2-3 uger.

Hvad gør jeg, hvis jeg får det dårligt?

Du skal kontakte Dagkirurgisk Afsnit K hvis:

  • Du får feber over 38 grader
  • Du får tiltagende smerter
  • Dit operationssår bliver varmt, rødt, ømt og hævet
  • Du har spørgsmål, du ikke fandt svar på i denne pjece

Ved problemer indenfor de første 10 dage efter operationen, kan du kontakte:

Dagkirurgisk Afsnit K, mandag-fredag mellem kl. 07.00 og 20.00, telefon 3863 5717.
Udenfor åbningstiden kan du kontakte Kirurgisk Modtageafsnit KMO på telefon 3863 5635.

Ved problemer efter de første 10 dage skal du tage kontakt til din praktiserende læge.

Redaktør