For lavt stofskifte, information om

I denne pjece kan du læse om for lavt stofskifte, herunder symptomer og årsager.

Hvad er et lavt stofskifte

Skjoldbruskkirtlen sidder normalt foran på halsen under adamsæblet, og kan hverken ses eller føles. I lægesprog betegnes skjoldbruskkirtlen glandula thyreoidea. Et for lavt stofskifte kaldes myxødem eller hypothyreoidisme. 

Skjoldbruskkirtlen danner to livsvigtige hormoner: tyroksin og trijod-thyronin (T4 og T3). De dannes bl.a. udfra jod og aminosyrer, som vi får fra kosten. T4 og T3 regulerer og påvirker stofskiftet i hver eneste celle i kroppen (hjerne, nerve, hjerte, muskler m.m.). 

Nedsat stofskifte forekommer, når skjoldbruskkirtlen ikke kan danne tilstrækkelig af T4 og T3. Alle kroppens celler bliver understimuleret. Diagnosen stilles ved hjælp af en blodprøve, hvor hormonerne, der regulerer stofskiftet, måles. 

Hvad er årsag til lavt stofskifte

  • Tidligere behandling af for højt stofskifte med radioaktivt jod eller operation 
  • Resultatet af en kronisk betændelse i skjoldbruskkirtlen (Hashimotos thyreoiditis) 
  • Medfødt mangel af skjoldbruskkirtel 

Hvordan føles for lavt stofskifte 

Symptomerne ved for lavt stofskifte skyldes mangel på stofskiftehormoner i kroppen. Det lave stofskifte påvirker alle organsystemer, som fx hjerne og hjerte. 

Lavt stofskifte kan vise sig ved nedsat appetit, kuldskærhed, tyndt hår, træthed, forstoppelse, dyb stemme, vægtøgning, sløve reflekser, langsom puls og huden kan være bleg, kold, tør og ru. Patienterne har ofte en dårlig hukommelse og hos ældre kan det være eneste symptom på lavt stofskifte. Nedsat stofskifte findes hos to ud af 100 personer 

Behandling

Behandlingen består i at tage tabletter med stofskiftehormon resten af livet. Tabletterne består af syntetisk hormon med yderst få bivirkninger og aldrig overfølsomhedsreaktioner. 

Den korrekte dosis fastlægges ved kontrol af patientens tilstand og udfra blodprøveresultater. Når den rigtige dosis er fundet, kan man nøjes med en enkelt blodprøvekontrol hvert år. Hvis hormondoseringen er for høj, får man symptomer på for højt stofskifte. 

Graviditet og for lavt stofskifte 

For lavt stofskifte kan optræde samtidig med graviditet. Af hensyn til fosterets normale udvikling er det meget vigtigt, at stofskiftet hos moderen kontrolleres og er normalt under hele graviditeten.

Der er ikke påvist øget risiko for børnene under en medicinsk behandling af for lavt stofskifte. En kvinde må således ikke ophøre med behandling mod lavt stofskifte, hvis hun bliver gravid. Hun skal tilrådes omhyggelig kontrol af stofskiftesygdommen under graviditeten. 

For lavt stofskifte hos nyfødte 

I Danmark undersøges nyfødte børn rutinemæssigt for lavt stofskifte med en blodprøve fra hælen 5. dag efter fødslen. For lavt stofskifte hos nyfødte skyldes manglende dannelse af skjoldbruskkirtlen i fosteret. Medfødt mangel af skjoldbruskkirtel forekommer hos én ud af 4.500 nyfødte i Danmark. 

Da stofskiftehormonerne er afgørende for en normal vækst og udvikling af bl.a. hjernen, er det vigtigt i tide at opdage og behandle for lavt stofskifte hos børn. 

Redaktør