Fnat, behandling med ivermectin, tablet

Fnat er hudmider, der smitter ved tæt kropskontakt og giver kløe og udslæt. I denne pjece kan du læse om fnat, samt hvordan det kan behandles med ivermectin. Ivermectin forhandles bl.a. som tablet Scatol.

Hvad er fnat?

Fnatmider overføres fra person til person ved tæt kropskontakt. Miden er gulligbrun og meget lille (0,2-0,4 mm). Miden graver gange i hudens øverste lag, hvor den lægger æg.

Hos voksne ser man ofte midens gange ved håndled, mellem fingre, kønsdele og på ballerne. Hos mindre børn ses gangene også i ansigt og hårbund.

Symptomet på fnat er kløe, som er meget generende og kan give eksem. Kløen bliver værre, når du opholder dig i en varm seng.

Skorpefnat

Skorpefnat er ikke en speciel fnatmide, men en tilstand med tusindvis af fnatmider. Skorpefnat ses ofte i skorpet og skællende hud hos patienter med nedsat immunforsvar og ældre. Skorpefnat er ofte uden kløe.

Fnat smitter! Hvornår er man smittefri?

Fnat smitter ved tæt kropskontakt. Du betragtes først som smittefri efter 2. behandling.

Bemærk at alle som du har været i tæt fysisk kontakt med skal behandles, også selv om de ikke har symptomer.

Hvordan behandles fnat?

Fnat kan behandles med Ivermectin, der gives som tabletter. Ivermection forhandles under navnet Scatol.

Dosis afhænger af din vægt. Dette aftales med din læge.  

Tabletterne skal indtages på tom mave sammen med et glas vand, da mad vil påvirke optagelsen. Det betyder, at du ikke må spise fra 2 timer før til 2 timer efter, at du har taget tabletterne.

Ved børn, som er yngre end 6 år, skal tabletterne knuses før indtagelse.
Behandlingen gentages efter en uge. 

Særlige forhold ved behandlingen

Fortæl din læge, hvis du har nedsat immunforsvar. 

Graviditet og amning

Hvis du er gravid eller ammer frarådes du umiddelbart behandling med Scatol ( Ivermectin). Hudlægen kan dog i særlige tilfælde alligevel vælge at behandle med Ivermectin. 

Hvis du ønsker at amme dit barn, anbefales du at udsætte behandlingen indtil barnet er 1 uge gammel.   

Hvilke bivirkninger kan der forekomme?

Scatol (Ivermectin) kan, som al anden medicin, give bivirkninger, men dette er dog meget sjældent. Sjældent forekommer allergisk reaktion eller hududslæt. Bivirkningerne er som regel forbigående. 

Kontakt din læge, hvis du oplever ubehag eller andre symptomer, da det kan være bivirkninger ved behandlingen. 

Hudkløe

Kløe i huden kan fortsætte i op til 4 uger efter behandlingen. Kløe er derfor ikke nødvendigvis et tegn på at behandlingen ikke har virket. Du kan afhjælpe kløen ved at smøre med en fugtighedscreme.

Tiltag i hjemmet

Fnatmiderne kan overleve uden hudkontakt i en op til 4 døgn:

Tøj, der har været brugt inden for de sidste 4 døgn, skal vaskes ved 60 grader. Husk også sengetøj,håndklæder samt overtøj som jakke, handsker, hue og halstørklæde.

Tøj, hjemmesko og andre sko, der ikke tåler vask, skal lægges i en plastikpose i min. 4 døgn, ved lavere temperatur og højere luftfugtighed i op til en uge.

Da det er usikkert hvor hurtigt fnatmiderne dør i en almindelig fryser, er det derfor ikke tilstrækkeligt at fryse gentstande.

Opholdsrum rengøres grundigt.

Møbler, gulvtæpper, madrasser og fx autostole støvsuges og skal henstå/tildækkes med plastik i min. 4 døgn, ved lavere temperatur og højere luftfugtighed i op til en uge.

Dyner og puder vaskes ved 60 grader eller skal henstå i en plastikpose i min. 4 døgn, ved lavere temperatur og højere luftfugtighed i op til en uge.

Miderne vil dø efter 4 døgn uden kontakt med huden.

Ved beboere på en institution anbefales personalet, at læse mere om i hvilke situationer beboere bør isoleres på Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.sst.dk.

Redaktør