Dagkirurgisk Afsnit K, velkommen til

Denne pjece er til dig, der skal undersøges/behandles eller har pårørende på Dagkirurgisk Afsnit K. Her kan du læse om forberedelse til undersøgelse/behandling, hvad du kan forvente dig af indlæggelsesdagen inklusiv udskrivelse.

I Dagkirurgisk Afsnit K opererer vi patienter for brok, galdesten og udfører andre små indgreb. Vi har også patienter, der i fuld narkose, skal have lavet kikkertundersøgelse af mavesæk, tarme, lever og galdeveje.

Dagkirurgisk Afsnit K har åbent i hverdage, mandag til fredag, fra kl. 07.00-20.00, og du finder os i indgang 60, stuen.

Mødetid og sted

Du skal møde i Dagkirurgisk Afsnit K

____________dag, d. ____________ kl. ______

til  ______________________________________

Ved samtalen i ambulatoriet aftales det, om du skal have taget blodprøver.

Vi ringer til dig med din mødetid til operationen eftermiddagen før operationsdagen (hvis du opereres mandag, ringer vi fredag eftermiddag).

Mødetiden er ikke tidspunktet for selve operationen/undersøgelsen, så du skal være forberedt på ventetid, og du skal afsætte hele dagen til operationen/undersøgelsen.

Faste og tørste

Operationen/undersøgelsen foregår i fuld bedøvelse. Alle muskler bliver afslappede, når du er bedøvet. Hvis mavesækken ikke er tom, er der risiko for, at mavesækkens indhold løber op gennem spiserøret og ned i lungerne under bedøvelsen. Det giver risiko for en alvorlig lungebetændelse.

Du må derfor ikke spise efter kl. 02.00 natten op til operationen/undersøgelsen. Vi anbefaler, at du spiser et let måltid, inden du går i seng.

Du må drikke vand, saft, kaffe og te (dog uden mælkeprodukter) indtil kl. 06.00, og det er en god idé at drikke noget sukkerholdigt lige før kl. 06, da det nedsætter risikoen for kvalme efter bedøvelsen. Du må ikke drikke mere efter kl. 06.00, men det er tilladt at tygge tyggegummi og spise max. 2 pastiller/bolcher frem til bedøvelsen.

Hvis du ikke overholder fastereglerne, vil din operation/undersøgelse derfor blive aflyst.

Medicin

Hvis du plejer at tage medicin om morgenen, skal du tage den senest kl. 06.00 den dag, du skal opereres/undersøges – medmindre du har fået andet at vide. Bruger du astmaspray, skal du tage den som du plejer.

Husk at medbringe den medicin, du plejer at tage derhjemme.

Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du holde pause med den i forbindelse med visse operationer. Pausens længde aftaler kirurgen med dig ved forundersøgelsen.

☐ hold pause med ____________________ i  __________ dage

☐ hold pause med ____________________ i  __________ dage

☐ du skal ikke holde pause med nogen medicin

Din forberedelse til operationen/undersøgelsen

Barbering: Hvis du skal opereres i mave - eller lyskeregionen, skal du fjerne evt. hår i området med en trimmer inden operationen.

Neglelak/makeup: Undgå neglelak, makeup og fedtet creme på operationsdagen.

Smykker: Alle smykker og piercinger skal tages af inden operationen. Vi anbefaler dig at lade dem blive hjemme.

Hygiejne: På operationsdagen skal du gå i bad hjemmefra. Skal du opereres i maveregionen, skal du rense navlen grundigt. Ren hud nedsætter risikoen for betændelse. Du skal også sørge for at børste dine tænder grundigt.

Påklædning: Det er en god idé at have løstsiddende tøj på, da det er mere behageligt for dig efter operationen. Huddesinfektionen i forbindelse med operationen er gul og kan smitte af på dit tøj.

På dagen for operationen/undersøgelsen

Når du møder i Dagkirurgisk Afsnit K, vil du blive modtaget af din kontaktsygeplejerske, som informerer dig om dagens forløb. Du får et skab med lås og nøgle, hvor du kan opbevare dine personlige ejendele. Du får også udleveret hospitalstøj til at have på til operationen/undersøgelsen, og du får målt dit blodtryk og puls. Sygeplejersken lægger med en nål et plastikkateter ind i en blodåre på din hånd, som du kan få medicin og væske gennem.

Forebyggende medicin

Kort før din operation/ undersøgelse får du udleveret forebyggende, smertestillende tabletter (paracetamol og/eller ibuprofen), som du skal tage med en lille mundfuld vand. Hvis du skal opereres, får du med en sprøjte en injektion i dit lår med blodfortyndende medicin for at forebygge blodpropper.

I Dagkirurgisk Afsnit K gør vi vores bedste for at overholde tidspunkter for operation/undersøgelse. Det kan dog ske, at andre patienters operation/undersøgelse varer længere end planlagt – og det kan skabe ekstra ventetid for dig. Det er derfor en god idé at medbringe lidt underholdning til tidsfordriv.

Når du er klar til operation/undersøgelse, følges du til vores operationsgang.

Efter operationen/undersøgelsen

Medmindre et kort ophold på vores opvågningsafsnit er nødvendigt, vil du straks efter operationen/undersøgelsen blive kørt direkte tilbage til Dagkirurgisk Afsnit K.

De første 1-3 timer efter operationen skal du blive på afsnittet til observation.  Du får smerte – og kvalmestillende medicin ved behov, og du får tilbudt lidt at spise og drikke.

Du bliver udskrevet af sygeplejersken få timer efter operationen/undersøgelsen. Din kontaktsygeplejerske vil informere dig om operationen og dit efterforløb.

Transporten hjem skal du selv sørge for. Vi anbefaler, at du bliver hentet eller tager en taxi hjem. Du må ikke selv føre bil, cykle eller betjene maskiner/værktøj i 24 timer efter narkose eller stærk medicin.

Parkeringsforhold på Bispebjerg Hospital

Der er mulighed for tidsbegrænset parkering på Bispebjerg Hospital. Følg anvisningerne på de opsatte skilte. Parkeringshuset ved Tuborgvej er i stuen og på 1. sal forbeholdt patienterne og pårørende. Har du brug for forlængelse af din parkering skal du henvende dig personligt i Informationen i indgang 60.

Ris og ros til Dagkirurgisk Afsnit K

Vi vil gerne give dig den bedste behandling og pleje, når du er patient hos os.

Vi vil meget gerne have tilbagemeldinger fra dig og dine pårørende. Du er velkommen til at skrive en email til os på afdeling-k.bispebjerghospital@regionh.dk.

Redaktør