Candesartancilexetil (Atacand) - behandling

Beskrivelse af medicinsk behandling af hovedpine/migræne med præparatet Candesartancilexetil (Atacand)

Candesartancilexetil er udviklet til behandling af forhøjet blodtryk, men det har senere vist sig at have en forebyggende effekt på migræne.

Præparatet

Det er velkendt, at et medikament kan virke på mere end én sygdom. For eksempel virker Magnyl smertestillende samtidigt med, at det virker forebyggende mod blodpropper. Candesartancilexetil er udviklet til behandling af forhøjet blodtryk, men det har senere vist sig også at have en forebyggende effekt på migræne. Når vi udskriver præparatet til dig, er det altså ikke for at sænke dit blodtryk, men fordi det forhåbentlig kan bedre din migræne.

Bivirkninger

Candesartancilexetil tolereres generelt godt. Præparatet nedsætter sjældent et normalt blodtryk. Hos patienter med lavt blodtryk ses der svimmelhed, når man rejser sig. I sjældne tilfælde kan udslæt, forhøjet kalium samt nyrepåvirkning og leverpåvirkning forekomme.

Virkningsmekanisme

Candesartancilexetil virker muligvis forebyggende mod migræne ved at stabilisere blodkarrene, men man kender ikke den nøjagtige virkningsmekanisme.

Før behandlingsopstart

Inden du starter på behandlingen, skal der foreligge måling af puls og blodtryk samt følgende blodprøver: Nyre- og væsketal.

Hvilken dosis skal man tage

Normalt starter man med at tage 8 mg en gang dagligt i en uge. Herefter 16 mg dagligt. Ved manglende effekt efter 1-2 måneder kan dosis evt. øges til 24 mg en gang dagligt i en uge herefter 32 mg en gang dagligt. Ved manglende effekt efter 2 måneder trappes der ned med 8 mg om ugen, til man er helt ude af medicinen.

Redaktør