Calprotectin i afføring, undersøgelse for

Du kan i denne pjece læse om undersøgelsen for indholdet af proteinstoffet calprotectin i din afføring.

Du skal til undersøgelse

Du skal have bestemt indholdet af proteinstoffet calprotectin i din afføring. Ved betændelsessygdomme i tarmen stiger calprotectin niveauet kraftigt i afføring. Du skal derfor opsamle en prøve af din afføring i det udleverede prøverør, for at vi kan undersøge, om calprotectin indholdet i din afføring er for højt.

Sådan forbereder du dig

Denne undersøgelse kræver ingen forberedelse, og du må derfor gerne spise og drikke, som du plejer. Du må også gerne tage den medicin, som du plejer.

Du må dog ikke indtage afføringsmidler af nogen art (heller ikke hørfrø, Mikrolax, parafinolie eller amerikansk olie) eller fordøjelsesenzymer i 2 døgn før opsamling (som f.eks. Pancrease, Pankreatin eller Pankreon), medmindre du har aftalt med din læge, at det skal tages under opsamlingen.

Sådan foregår undersøgelsen

Når du skal opsamle din afføring, får du udleveret et prøverør med en ske, en papkapsel og et transportrør, som du skal anbringe prøverøret i. Prøverøret skal være mærket med dit navn og CPR-nummer samt dato og klokkeslæt for opsamlingen. 

Du kan nemmest opsamle din afføring fra en papkapsel. Du skal med skeen i prøverøret tage en klump på størrelse med en ært (1-5 gram) af din afføring. Afføringen må ikke være blandet med urin. Når du er færdig, skal du skrue låget hårdt på prøverøret. 

Når du har lukket prøverøret, skal du anbringe det i transportrøret, som du har fået udleveret. Du skal altid transportere prøverøret inde i transportrøret.

Senest dagen efter du er færdig med at opsamle din afføring, skal du aflevere røret til personalet i den afdeling som har bestemt, at du skal undersøges. Du kan også aflevere røret i et af regionens Ambulatorier for Prøvetagning. Du kan finde adresser og se åbningstider på hjemmesiden www.regionh.dk/blodproever.

Redaktør