Der er indopereret et net ved stomien for at lukke brokåbningen. Nettet hjælper til med at forstærke musklen, så brokket ikke kommer igen.
I denne pjece kan du læse om, hvad du kan forvente efter operationen, og hvad du skal være særligt opmærksom på.
Smerter
Du kan forvente at have smerter, og at det kan gøre ondt et godt stykke tid. Hos nogle går smerten over efter et par uger, hos andre efter et par måneder.
Du kan tage paracetamol (Pinex®/Panodil®/ Pamol®) 1 gram 4 gange om dagen. Hvis det ikke er nok til at tage smerten, må du supplere med morfintabletter (morfin 10 - 20 mg maks. 6 gange om dagen).
Det er bedst at tage de smertestillende på faste tider.
Der ligger en recept på morfin til dig på apoteket. Hvis du har brug for yderligere, skal du have recepten fornyet hos din egen læge.
Afføring
Hvis man tager morfin, kan det ved en kolostomi være nødvendigt med afføringsmiddel, som kan hjælpe med at holde gang i maven (fremme peristaltikken). Det kunne fx. være Laxoberal®-dråber, som fås i håndkøb på apoteket. Afføringsmiddel er ikke nødvendigt ved en ileostomi.
Væskeansamling
Der kan komme en væskeansamling (serom) ved stomien. Det kan føles spændt og hårdt - lidt ligesom var det et brok. Ansamlingen vil forsvinde af sig selv efter en til to måneder.
Hold øje med:
- om området ved stomien bliver rødt, varmt og ekstra ømt,
- om der kommer betændelse ud ved stomien
- om der ikke kommer afføring
- om smerterne bliver værre
- om du får feber og bliver utilpas
Hvis det sker, skal du ringe til afdelingen for at få vejledning, og hvis det er nødvendigt blive indlagt.
Åben indlæggelse
Du kan henvende dig til Kirugisk Sengeafsnit K1 uden først at kontakte din egen læge eller vagtlæge, indtil du har været i stomiambulatoriet.
Stomien kan ændre sig
Bugvæggen er blevet strammet op, og stomien kan ændre sig i facon og størrelse, så det kan være nødvendigt at tilpasse hulstørrelsen i bandagen. Stomisygeplejersken vil vejlede dig, når du kommer til kontrol. Bliver du i tvivl inden din aftale, må du ringe til stomiambulatoriet.
Motion
Du må være aktiv indtil smertegrænsen.
Irrigation
Hvis du plejer at irrigere og vil gøre det igen efter operationen, kan du gå i gang, når du har været til kontrol i stomiambulatoriet. Giver det dig problemer, må du tale med stomisygeplejersken.
Praktiske oplysninger
Henvendelse til Kirurgisk Sengeafsnit K1, 3863 5027
Henvendelse til Stomiambulatorium K, 3863 6224
Stomisygeplejerskerne kl. 08.00 - 09.00
Sekretær kl. 09.00 - 14.00
Opfølgning
Kontrolbesøg i Stomiambulatorium K på Bispebjerg Hospital ca. 10 dage efter operationen hos stomisygeplejersken.
Opfølgende kontrolbesøg efter 6 måneder - også på Bispebjerg Hospital i Stomiambulatorium K. Stomisygeplejersken vil indkalde dig.
Har du brug for konsultation derimellem, foregår det i stomiambulatoriet på det hospital, du plejer at komme på.