Brok ved stomi, indlæggelse i forbindelse med operation for

Information til dig, som skal opereres for brok ved stomien. Her kan du læse om indlæggelse, dagene efter operation og udskrivelse.

Det er planlagt, at du skal opereres for brok ved stomi. I denne pjece kan du læse om indlæggelsesdagene.

Dagen hvor du indlægges

Du skal møde i Stomiambulatoriet kl. 09.00.

Først skal du tale med stomisygeplejersken. I skal lægge plan for hvilken bandage, du skal bruge efter operationen. I aftaler også, hvornår du skal komme til kontrol efter operationen.

Dernæst skal du tale med din kontaktsygeplejerske, som er ansvarlig for dit forløb. Hun fortæller, hvad der skal ske før, under og efter operationen.

I skal tale om, hvordan vi kan støtte dig i at nå målet for, hvor meget du skal være oppe, hvor langt du skal gå og hvor meget du skal spise og drikke. Det kan være en god ide at have en pårørende med, så I kan aftale, hvornår og til hvem vedkommende kan henvende sig for at høre, hvordan det går dig. I planlægger også den forventede udskrivelse.

Du skal have taget blodprøver, vejes og have målt puls og blodtryk.

Lægen fra anæstesiafdelingen taler med dig om bedøvelsen.

Kirurgen kommer og taler med dig om operationen og svarer på de spørgsmål, du måtte have. Når du er færdig med at tale med stomisygeplejerske, kontaktsygeplejerske, anæstesilæge og kirurg må du gerne gå hjem og komme igen om aftenen eller næste dags morgen, hvis du helst vil det.

Dagen hvor du opereres

Du må spise indtil midnat, og du må drikke vand, saft og lignende tynde væsker indtil to timer før operationen. To timer før operationen skal du drikke to glas sød saft.

Du bliver vækket ved 6-tiden, og du skal være på afdelingen samme tid, hvis du sover hjemme. Hvis du har kolostomi, skal du have Klyx® i stomien. Du skal i bad, hvor du skal være særlig omhyggelig med at gøre navlen ren. Hvis du har brug for det, hjælper sygeplejersken dig.

Du får støttestrømper på og en lille sprøjte med blodfortyndende medicin. Begge dele skal forebygge blodpropper under og efter operationen.

Derefter kører portøren dig til operationsgangen, hvor du modtages af en operationssygeplejerske og en anæstesisygeplejerske. Kirurgen kommer og hilser på, inden du sover.

Efter operationen kommer du først nogle timer på opvågningsstuen til observation, og derefter bliver du kørt tilbage til sengeafsnittet. Det vil være sidst på eftermiddagen.

Sygeplejersken hjælper dig ud af sengen, så du kan tage de første par skridt og sidde i stolen et par timer. Droppet bliver taget fra, men du beholder næsekateteret med ilt natten over.

Dagene efter operationen

Mad og drikke

Du må spise og drikke, hvad du har lyst til. Ved at få protein- og kalorierig kost, eventuelt tilskudsdrikke styrker du kroppen, og det er med til at forebygge komplikationer.

Tarmfunktion

Ved kolostomi
For at hjælpe afføringen i gang får du Magnesia® tabletter. Du kan selv hjælpe til ved at spise, drikke og bevæge dig. Afføringen kommer i løbet af et par dage.

Ved ileostomi
i vil holde øje med, hvor meget der kommer via ileostomien og hvordan konsistensen er. Hvis du plejer at tage noget for at regulere afføringen, kan du starte med det igen, når der er kommet rigtig afføring.

Operationssårene

Der er flere små sår. De vil være dækket af en forbinding de første 24 timer for at forhindre bakterier i at trænge ind. Derefter kan du selv bestemme, om der skal være forbinding over, og du må gerne gå i brusebad.

Bevægelse

Allerede få timer efter operationen skal du ud af sengen. Du skal dels sidde i en stol og dels gå ture. Du skal være mest muligt oppe, så du er med til at forebygge komplikationer. Fysioterapeuten kommer for at høre, om du har problemer med at trække vejret ordentligt igennem.

Behandling af smerter

Smerter er ubehagelige og gør, at man ligger unødigt i sengen. Det kan være svært at hoste igennem, hvis man har smerter, og man kan få lungebetændelse. Du skal kunne trække vejret frit og ubesværet. Du kan forvente, at det gør lidt ondt, når du skal ud af sengen, men det må ikke forhindre dig i at gøre det.

Smertebehandlingen består af

  1. Paracetamol 1 gram x 4
  2. Gabapentin 300 mg x 2
  3. Morfin 10-20 mg ved behov

Ved udskrivelsen taler sygeplejersken med dig om, hvilke smertestillende tabletter du skal tage derhjemme.  

Udskrivelse

Vi regner med, at du kan komme hjem to dage efter operationen. Der er nogle forhold, der skal være i orden. 

  • Du skal kunne spise og drikke
  • Du skal kunne dække smerterne med paracetamol tabletter og morfin tabletter
  • Du skal kunne klare at være ud af sengen det meste af dagen
  • Du skal kunne lade vandet, og der skal have været afføring

Det er en god ide at få hjælp fra en pårørende til det praktiske i den første tid.

Redaktør