Brok i navle, midtlinje og ar, operation for

Denne information er til dig, som skal have opereret et mindre brok i navle, midtlinje eller i ar på Dagkirurgisk Afsnit K. Her kan du læse om operationsforløbet, udskrivelse og anden nyttig information.

Det er planlagt, at du skal have lavet en åben operation for at fjerne dit brok.

Før operationen

Dagen før operationen skal du fjerne eventuel hårvækst fra operationsområdet. Brug en hårtrimmer eller en saks, så du ikke beskadiger huden. Hårstubbene skal være 1-2 mm lange. Vi forventer, at du har læst pjecen Velkommen til Dagkirurgisk Afsnit K, hvor du kan finde mere information om din forberedelse til operationen.

Hvordan foregår operationen?

Operationen varer normalt 30-60 minutter, og det foregår altid i fuld bedøvelse.

Ved operationen lægger kirurgen et ca. 2 cm langt snit i huden enten lige over eller under brokket. Brokket skubbes tilbage i bughulen, og det svage sted i bughulen sys sammen.

Vi forventer i øvrigt, at du også har læst pjecen Information om brok (hernie).

Efter operationen

Efter en kort opvågning på Dagkirurgisk Afsnit K bliver du udskrevet samme dag som operationen. Hvis alt er gået som forventet, bliver du udskrevet af sygeplejersken, som vil gennemgå operationen og efterforløbet med dig.

Smerter

Det er normalt at være øm og have smerter i og omkring sårene efter operationen. Du skal tage 1g paracetamol (Pinex®/Pamol®/ Panodil®) kl.____________

Herefter anbefaler vi, at du fortsætter med nedenstående medicin på følgende faste tider i 3 dage efter operationen:

Tidspunkt:Kl. 08Kl. 13Kl. 18Kl. 23
Tablet paracetamol á 500 mg, 2 tabletter
Tablet ibuprofen á 400 mg, 1 tablet 

Desuden kan der efter behov suppleres med Morfin á 10 mg - 1 tablet efter anvisning. Efter 3 dage er det som regel nok med håndkøbsmedicinen.

Vi forventer, at du før operationen har købt paracetamol (Pinex®/Pamol®/Panodil®) og ibuprofen (Burana®/Ipren®/Ibumetin®).

Det er meget vigtigt, at du tager den anbefalede medicin.

Kvalme

Nogle oplever at have kvalme og opkastning efter operationen. Hvis du selv oplever det, vil du få tilbudt kvalmestillende medicin.

Kost

Der er ingen regler for, hvad du må eller ikke må spise efter operationen - du må spise og drikke, hvad du har lyst til.

Tarmfunktion

Hvis du efter operationen oplever at være forstoppet, er det en god idé at tage et afføringsmiddel, f.eks. Magnesia eller HUSK®, som kan købes i håndkøb på apoteket. Derudover skal du huske at drikke rigeligt med væske og bevæge dig så meget som muligt.

Fysisk aktivitet

Du genvinder hurtigt dine kræfter, hvis du er fysisk aktiv straks efter operationen. Du kan genoptage alle former for fysisk aktivitet inklusiv seksuelt samvær, så længe det ikke giver smerter. Det øger ikke risikoen for gendannelse af brok at være aktiv.

Erhvervsarbejde og sygemelding

De fleste patienter kan genoptage deres arbejde 1 uge efter operationen, og der er ikke påvist nogen risiko ved at genoptage selv fysisk tungt arbejde. Hvis du får brug for en sygemelding, skal du henvende dig til din praktiserende læge.

Hygiejne og badning

Du kan vaske dig og tage brusebad 24 timer efter operationen. Du skal undgå karbad, svømmehal og havbad i 10 dage efter operationen.

Operationssår

Plastrene kan fjernes 24 timer efter operationen. Herefter er det op til dig, om du vil have plastre på eller ej - det gør ingen forskel i forhold til sårhelingen. Hvis du har plaster på, skal det skiftes dagligt og især, hvis det bliver vådt.

☐ Du er syet med selvopløselige tråde. Der skal ikke fjernes sting.

☐ Du er syet med nylontråde. 10-12 dage efter operationen skal din praktiserende læge fjerne trådene. Vi anbefaler, at du bestiller en tid til trådfjernelse d.____________

Misfarvning af hud

Hvis der opstår en bule og smerter indenfor det første døgn, er der oftest tale om en blodudtrædning. Det kan ofte stoppes med en ispose og pres på bulen i ca. ½ time.

Hvis det ikke hjælper på smerterne og hævelsen, anbefaler vi, at du ringer til Dagkirurgisk Afsnit K.

Bilkørsel

Du må ikke føre bil, cykle eller betjene maskiner/ værktøj de første 24 timer efter operationen. Dette skyldes, at medicinen fra bedøvelsen først er ude af kroppen på det tidspunkt, og at din evne til hurtig reaktion vil være nedsat.

Hvad gør jeg, hvis jeg får det dårligt?

Du skal kontakte Dagkirurgisk Afsnit K, hvis:

  • Du får feber over 38 grader
  • Du får tiltagende smerter
  • Dit operationssår bliver varmt, rødt, ømt og hævet
  • Du har spørgsmål, du ikke fandt svar på i denne pjece

Ved problemer indenfor de første 10 dage efter operationen, kan du kontakte:

Dagkirurgisk Afsnit K, mandag - fredag mellem  kl. 07.00 og 20.00, telefon 3863 5717
Udenfor åbningstiden kan du kontakte Kirurgisk Modtageafsnit KMO på telefon 3863 5635

Redaktør