Botulinumtoxin-botox - behandling

Beskrivelse af medicinsk behandling af hovedpine/migræne med præparatet Botulinumtoxin-botox

Videnskabelige undersøgelser af botulinumtoksin har påvist effekt på kronisk migræne.

Præparatet

Botulinumtoksin er en nervegift, som dannes af en bakterie. Botulinumtoksin forårsager muskellammelser, som f.eks. kan ses ved sygdommen pølseforgiftning. Proteinet fjernes fra bakterien og får derefter en særlig behandling før brug. Man har i mange år benyttet botulinumtoksin til at behandle øget aktivitet i muskler (muskelspasmer) bl.a. hos patienter, der lider af smertefulde krampetilstande (såkaldt torticollis eller dystoni) eller spastiske tilstande efter en blodprop i hjernen. Stoffet har desuden, specielt i USA, i mange år været brugt mod rynker.

Videnskabelige undersøgelser af botulinumtoksin har påvist effekt på kronisk migræne. Botulinumtoksin har ikke nogen effekt ved episodisk migræne eller kronisk spændingshovedpine. Behandlingen gives til personer, der lider af kronisk migræne uden medicinoverforbrug.

Bivirkninger

De hyppigste bivirkninger er smerter på indstiksstedet, feber og influenzalignende symptomer, hængende øjenlåg, lokal muskelsvaghed, muskelsmerter, nakkesmerter og udslæt.

Vigtigt: I meget sjældne tilfælde kan der opstå udtalt muskelsvaghed, synkebesvær og lungebetændelse pga. spredning af toksin. Søg læge.

Forsigtighedsregler

Du bør ikke modtage behandling, hvis du tidligere har reageret negativt på behandling med botulinumtoksin type A, hvis du har en betændelse i et eller flere af de områder, hvor du skal have indsprøjtninger, hvis du er gravid eller ammer, eller hvis du lider af kroniske sygdomme, der giver muskelsvækkelse.

Virkningsmekanisme

Det menes, at behandlingen blokerer smertesignaler og derved indirekte blokerer udviklingen af migræne, men mekanismen er ikke klarlagt.

Behandlingen har som mål at reducere det antal dage, hvor du får hovedpine. I nogle tilfælde kan den også reducere styrken af de tilbageværende hovedpineanfald.

Når du får behandlingen

Behandling med botulinumtoksin gives af enten en læge eller sygeplejerske.

Der indsprøjtes ganske små mængder botulinumtoksin 31 steder i musklerne omkring dit hoved, din nakke og dine skuldre.  Hvis smerterne er værre i et bestemt område af dit hoved, gives der måske lidt flere indsprøjtninger i de(t) område(r), hvor du har flest smerter. Behandlingen varer ca. 10 min.

Hvis der er god effekt, tilbydes denne behandling med faste mellemrum, typisk hver 3.-5. måned. Hvis der ikke er effekt efter 1-2 behandlinger, vil man ikke fortsætte behandlingen.

Efter behandlingen

Som ved alle former for indsprøjtninger, vil du muligvis opleve lidt ubehag i forbindelse med selve behandlingen. Du bedes efter første behandling blive på afdelingen i 15 minutter, så vi kan sikre os, at du har det godt og tåler behandlingen.

Du vil muligvis få nogle hævelser på huden omkring indstiksstederne, men disse forsvinder almindeligvis indenfor maks. nogle få timer. De første 24 timer efter, du har modtaget indsprøjtningerne, skal du undlade at gnide de steder, hvor du er blevet sprøjtet, da dette kan nedsætte effekten.

Redaktør