Blodårer på benene - ultralydsskanning (veneinsufficiens)

Ved undersøgelsen ultralydsskannes blodårerne på benene for at undersøge, om blodets tilbageløb fungerer.

Kort om undersøgelsen

Du skal have ultralydsskannet blodårerne på benene for at undersøge, om blodets tilbageløb fungerer i blodårerne i benene. Ved en ultralydsskanning bruger vi lydbølger til at danne billeder af kroppens indre. Lydbølgerne udsendes og opfanges via et ultralydshoved, som føres hen over huden.

Du skal forvente, at undersøgelsen varer 1-2 timer alt efter, om du skal have skannet et enkelt eller begge ben.

Vigtig forberedelse

Fjern forbinding, og lav selv aftale om ny forbinding

Hvis du har forbinding på, klipper vi den op inden undersøgelsen. Du må også gerne selv fjerne den inden undersøgelsen. Du skal selv arrangere med din hjemmesygeplejerske, at du kan få sat en ny forbinding på efter undersøgelsen, hvis du har brug for det.

Tag smertestillende medicin, hvis du har ondt

Undersøgelsen svarer til en almindelig blodtryksmåling. Hvis du lider af ømhed eller stærke smerter i benet, anbefaler vi, at du tager smertestillende medicin inden undersøgelsen.

På hospitalet 

Undersøgelsen

Du ligger ned, mens vi skanner dig. Vi undersøger ét ben ad gangen.

Du får en blodtryksmanchet på benet. Vi smører gelé på huden og fører ultralydshovedet hen over huden fra lysken og ned til anklen med et let pres. Via ultralydshovedet dannes der billeder af dit ben på en skærm. Når vi trykker på blodtryksmanchetten, kan vi se på skærmen, hvordan blodet løber i årerne.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Få mere viden

Redaktør