Analfistel, operation for, gennemskæring af fistel

Denne information er til dig, der har en simpel fistel, der kan gennemskæres, fordi den involverer så lidt af lukkemusklen, at der kun er en lille risiko for utæthed for luft og tynd afføring. I pjecen kan du læse om operationen, og hvad du kan forvente dig efter operationen.

Denne information er til dig, der har en simpel fistel, der kan gennemskæres, fordi den involverer så lidt af lukkemusklen, at der kun er en lille risiko for utæthed for luft og tynd afføring.

Før operationen

Din endetarm skal være tom inden operationen, så du skal derfor tage et lille klysma (Glyoktyl®/ Microlax®) 2-3 timer inden operationen. Vi forventer, at du har læst pjecen Velkommen til Dagkirurgisk Afsnit K, hvor du kan finde mere information om din forberedelse til operationen.

Hvordan foregår operationen?

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Kirurgen fører en metalsonde ind i fistlen og skærer fistlen igennem, så fisteltunnellen bliver omdannet til et åbent sår, der skal hele fra bunden.

I nogle tilfælde (7%) kan den indre åbning ikke lokaliseres i første forsøg. Da må man i stedet forsøge igen ved en ny operation.

For at gøre såret så lille som muligt syer man nogle gange huden ned til bunden af fistlen, efter den er gennemskåret. Trådene skal ikke fjernes, men forsvinder af sig selv efter nogle uger.

Efter operationen

Efter en kort opvågning på Dagkirurgisk Afsnit K bliver du udskrevet samme dag som operationen. Hvis alt er gået som forventet, bliver du udskrevet af sygeplejersken, som vil gennmgå operationen og efterforløbet med dig.

Smerter

Det er normalt at være øm og at have smerter i og omkring sårene efter operationen. Du skal tage 1g paracetamol (Pinex®/Pamol®/ Panodil®) kl.__________

Herefter anbefaler vi, at du fortsætter med nedenstående medicin på følgende faste tider i 3 dage efter operationen:

Tidspunkt:Kl. 08Kl. 13Kl. 18Kl. 23
Tablet paracetamol á 500 mg, 2 tabletter
Tablet ibuprofen á 400 mg, 1 tablet 

Desuden kan der efter behov suppleres med Morfin á 10 mg - 1 tablet efter anvisning. Efter 3 dage er det som regel nok med håndkøbsmedicinen.

Vi forventer, at du før operationen har købt paracetamol (Pinex®/Pamol®/Panodil®) og ibuprofen (Burana®/Ipren®/Ibumetin®).

Det er meget vigtigt, at du tager den anbefalede medicin.

Kvalme

Nogle oplever at have kvalme og opkastning efter operationen. Hvis du selv oplever det, vil du få tilbudt kvalmestillende medicin.

Kost

Der er ingen regler for, hvad du må eller ikke må spise efter operationen - du må spise og drikke, hvad du har lyst til.

Tarmfunktion

Du skal sørge for at have lind og helst daglig afføring. Du skal drikke 2 liter væske dagligt og evt. tage tablet Magnesia 1000 mg (2 tabletter) 1 gang dagligt. Magnesia modvirker forstoppelse og kan købes på apoteket i håndkøb. 

Fysisk aktivitet

Der er ingen særlige restriktioner for din fysiske aktivitet. Afhængig af hvor stort såret er, vil du formentlig ikke kunne cykle den første uge eller to efter operationen. 

Hygiejne og badning

Vi anbefaler, at du bruser området med lunkent vand morgen, aften og efter afføring med en håndbruser. Undgå sæbe i såret. Indtil såret er helet, kan det sive med lidt blod og sårvæske. Brug evt. bomuldstrusser eller et trusseindlæg for sårvæsken.

Du må bade i havvand efter 14 dage, men du skal holde dig fra pool og svømmehal, indtil fistlen er helet.

Bilkørsel

Du må ikke føre bil, cykle eller betjene maskiner/ værktøj de første 24 timer efter operationen. Dette skyldes, at medicinen fra bedøvelsen først er ude af kroppen på det tidspunkt, og at din evne til hurtig reaktion vil være nedsat.

Sygemelding

Du kan forvente at skulle være sygemeldt fra et par dage op til 1 uge. Hvis det ydre sår er stort, kan det være et problem at sidde på en stol i længere tid. Du kan derfor få udleveret en skumgummipude.

Hvad gør jeg, hvis jeg får det dårligt?

Du skal kontakte Dagkirurgisk Afsnit K, hvis:

  • Du får feber over 38 grader
  • Du får tiltagende smerter
  • Der flyder tykt pus ud af fistlen
  • Dit operationssår bliver varmt, rødt, ømt og hævet
  • Du har spørgsmål, du ikke fandt svar på i denne pjece

Ved problemer indenfor de første 10 dage efter operationen, kan du kontakte:

Dagkirurgisk Afsnit K, mandag - fredag mellem  kl. 07.00 og 20.00, telefon 3863 5832
Udenfor åbningstiden kan du kontakte Kirurgisk Modtageafsnit KMO på telefon 3863 5635

Du vil herefter i 3 måneder efter operationen have et åbent forløb i Dagkirurgisk Ambulatorium K, som du kan kontakte ved behov i åbningstiden.

Redaktør