Analfissur, operation med Lateral Intern Sphincterotomi (LIS)

Denne information er til dig, hvor den medicinske behandling af din analfissur ikke har hjulpet dig varigt, og en operation er nødvendig, eller du har invaliderende smerter, så medicinsk behandling er udelukket. I denne pjece kan du læse om operationen, og hvad du kan forvente dig efter operationen.

Denne information er til dig, hvor den medicinske behandling af din analfissur ikke har hjulpet dig varigt, og en operation er nødvendig, eller du har invaliderende smerter, så medicinsk behandling er udelukket.

Før operationen

Din endetarm skal være tom inden operationen, så du skal derfor tage et lille klysma (Glyoktyl®/ Microlax®) 2-3 timer inden operationen. Vi forventer, at du har læst pjecen Velkommen til Dagkirurgisk Afsnit K, hvor du kan finde mere information om din forberedelse til operationen.

Hvordan foregår operationen?

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Ved operationen skæres den nederste del af den indre lukkemuskel igennem ved et lille 2 mm snit gennem huden ved endetarmsåbningen (anus). Vi bruger ultralydsscanning for at kunne lave et præcist og kontrolleret snit uden at beskadige den ydre lukkemuskel.

Der lægges en lille svamp ind i anus (analspongostan) efter indgrebet for at forebygge blødning. Den falder ud af sig selv et par timer efter operationen.

Operationen vil medføre, at den lille muskel, hvor fissuren sidder, ikke mere kan krampe, og den vil hele på nogle uger. De fleste patienter bliver smertefri ved toiletbesøg umiddelbart indenfor få døgn efter operationen, og de vil blive varigt helbredt efter denne operation.

Efter operationen

Efter en kort opvågning på Dagkirurgisk Afsnit K bliver du udskrevet samme dag som operationen. Hvis alt er gået som forventet, bliver du udskrevet af sygeplejersken, som vil gennmgå operationen og efterforløbet med dig.

Smerter

Det er normalt at være øm og at have smerter i og omkring sårene efter operationen. Du skal tage 1g paracetamol (Pinex®/Pamol®/ Panodil®) kl.____________

Herefter anbefaler vi, at du fortsætter med nedenstående medicin på følgende faste tider i 3 dage efter operationen:

Tidspunkt:Kl. 08Kl. 13Kl. 18Kl. 23
Tablet paracetamol á 500 mg, 2 tabletter
Tablet ibuprofen á 400 mg, 1 tablet 

Desuden kan der efter behov suppleres med Morfin á 10 mg - 1 tablet efter anvisning. Efter 3 dage er det som regel nok med håndkøbsmedicinen.

Vi forventer, at du før operationen har købt paracetamol (Pinex®/Pamol®/Panodil®) og ibuprofen (Burana®/Ipren®/Ibumetin®).

Det er meget vigtigt, at du tager den anbefalede medicin.

Kvalme

Nogle oplever at have kvalme og opkastning efter operationen. Hvis du selv oplever det, vil du få tilbudt kvalmestillende medicin.

Kost

Der er ingen regler for, hvad du må eller ikke må spise efter operationen - du må spise og drikke, hvad du har lyst til.

Tarmfunktion

Du skal sørge for at have lind og helst daglig afføring. Du skal drikke 2 liter væske dagligt og evt. tage tablet Magnesia 1000 mg (2 tabletter) 1 gang dagligt. Magnesia modvirker forstoppelse og kan købes på apoteket i håndkøb.

Fysisk aktivitet

Der er ingen restriktioner for fysisk aktivitet efter operationen.

Hygiejne og badning

Der er ingen specielle forholdsregler i forhold til hygiejnen, da såret er så lille (2mm), at det ikke kan ses.

Bilkørsel

Du må ikke føre bil, cykle eller betjene maskiner/ værktøj de første 24 timer efter operationen. Dette skyldes, at medicinen fra bedøvelsen først er ude af kroppen på det tidspunkt, og at din evne til hurtig reaktion vil være nedsat.

Komplikationer

Nogle få patienter får utæthed for luftafgang (ufrivillige prutter) og tynd afføring, specielt ved brug af bugpressen, dvs. når man hoster, nyser og rejser sig hurtigt op. 

Risikoen er større hos kvinder, fordi kvinder har et mere spinkelt lukkeapparat end mænd, og kan have uerkendte skader på lukkeapparatet efter fødsler.

Risikoen er også større,  hvis du er overvægtig. Operationen medfører ikke utæthed for fast afføring.

Hvad gør jeg, hvis jeg får det dårligt?

Du skal kontakte Dagkirurgisk Afsnit K, hvis:

  • Du får feber over 38 grader
  • Du får tiltagende smerter
  • Dit operationssår bliver varmt, rødt, ømt og hævet
  • Du har spørgsmål, du ikke fandt svar på i denne pjece

Ved problemer indenfor de første 10 dage efter operationen, kan du kontakte:

Dagkirurgisk Afsnit K, mandag - fredag mellem  kl. 07.00 og 20.00, telefon 3863 5832
Udenfor åbningstiden kan du kontakte Kirurgisk Modtageafsnit KMO på telefon 3863 5635

Redaktør