Amitriptylin (Saroten) - behandling

Beskrivelse af medicinsk behandling af hovedpine/migræne med præparatet amitriptylin

Amitriptylin er udviklet til behandling af depression, men det har senere vist sig også at have en effekt på kronisk spændingshovedpine.

Præparatet

Det er velkendt, at et medikament kan virke på mere end en sygdom. For eksempel virker Magnyl smertestillende samtidigt med, at det virker forebyggende mod blodpropper. Amitriptylin er primært udviklet til behandling af depression, men det har senere vist sig også at have en effekt på migræne og kronisk spændingshovedpine. Når vi udskriver præparatet til dig, er det altså ikke for at opnå en antidepressiv effekt, men fordi Amitriptylin er det bedst dokumenterede præparat til behandling af kronisk spændingshovedpine.

Præparatet har været anvendt i over 20 år, og man har derfor en omfattende viden om dets effekt og bivirkninger. Man ved således at stoffet er uskadeligt, så længe den maksimale dosis ikke overskrides.

Bivirkninger

De hyppigste bivirkninger er mundtørhed og træthed.

Appetitten kan endvidere øges en ganske lille smule, uden at man mærker det. Det anbefales derfor jævnligt at kontrollere vægten. Amitriptylin har ikke nogen indvirkning på stofskiftet, og du kan derfor modvirke vægtøgning ved at spise som vanligt. Det, der eventuelt tages på under Amitriptylin-behandlingen, tabes igen efter ophør med behandlingen.

Forsigtighedsregler

Alkohol kan forstærke den sløvende effekt. Det er endvidere en god ide at være forsigtig ved bilkørsel og undgå længere køreture, når behandlingen opstartes.

Amitriptylin skal – som al anden medicin – opbevares i et aflukket skab.

Virkningsmekanisme

Amitriptylin omsættes meget langsomt i kroppen og kan derfor tages én gang i døgnet. Dosis tages normalt 2 timer før sengetid. Dette giver en mere afslappet nattesøvn, hvilket formentlig er en af virkemåderne ved spændingshovedpine. Derudover øger Amitriptylin koncentrationen af smertestillende stoffer i centralnervesystemet. Virkningen af Amitriptylin indsætter som regel efter 1-3 uger. Startdosis er som regel 10 mg i døgnet. Derefter øges dosis med 10 mg per uge til en slutdosis, der afhænger af effekt og bivirkninger.

Amitriptylin fjerner ikke hovedpinen, men et realistisk behandlingsmål er en reduktion på 30%.

Hos nogle mere, hos andre mindre. Når den rigtige slutdosis er fundet, skal denne tages dagligt gennem ½-1 år, hvorefter dosis i samråd med lægen ofte kan aftrappes langsomt. Nogle patienter har dog behov for at anvende Amitriptylin i en længere årrække. Når ovenstående overholdes, er Amitriptylin en god behandling til de fleste patienter, der har kronisk spændingshovedpine.

Før behandlingsopstart

Inden du starter på behandlingen, skal der foreligge et hjertekardiogram. Din vægt skal endvidere kontrolleres.

Hvilken dosis skal man tage

For at minimere bivirkninger anbefales det at starte på en minimal dosis og langsomt trappe dosis op jævnfør lægens ordination.

UgeAften (2 timer før sengetid
110 mg.
220 mg.
330 mg.
440 mg.
550 mg.
660 mg.
770 mg.

 

Redaktør