Normalt tænker man ikke over sin vejrtrækning, men når man af en eller anden grund får svært ved at få vejret, bliver det hurtigt et problem. Formålet med denne pjece er at hjælpe dig med at håndtere din åndenød og dermed udnytte din lungekapacitet bedst mulig.
Dine lunger og kræft
Når du trækker vejret, kommer luften ind gennem munden eller næsen og ned gennem luftrøret. Luftrøret deler sig i 2 mindre grene, kaldet bronkier, som deler sig i mindre grene, som munder ud i ”sæk”lignende alveoler, hvor luften frigiver ilten til blodet. Blodet fordeler derved ilten i hele kroppen.
Ved kræftsygdom er det som oftes grenen til en af lungerne eller lungevævet, der bliver forsnævret, og som gør det sværere for dig at trække vejret og få luften helt ud i alveolerne.
Hvis du hoster slim op og dette ændrer udseende, eller du evt. får feber og tiltagende åndenød, kontakt da læge. Det kan skyldes en lungebetændelse, som kan behandles med antibiotika.
Tager jeg skade af at have åndenød?
Åndenød i sig selv tager du ikke skade af, selvom det kan opleves som meget ubehageligt og angstprovokerende. Det er vigtigt at blive ved med at være fysisk aktiv i det omfang, som din sygdom tillader det.
At får kontrol over angst og panikfølelse
Åndenød medfører meget ofte angst og en følelse af panik. Disse følelser kan være med til at forværre åndenøden. Det er derfor vigtigt at minde dig selv om, at åndenød ikke i sig selv er farligt! Det kan også være en hjælp, at have nogen hos dig, så du ikke føler dig alene.
Du kan selv gøre meget for at få kontrol over din vejrtrækning igen ved at lære nogle teknikker, der kan hjælpe dig med at håndtere åndenøden og dermed reducere angsten. Disse omfatter åndedrætsøvelser, hvilestillinger og afspænding.
Hjælpeteknikker ved åndenød
Det kan være en stor hjælp for dig, hvis du hver dag træner åndedrætsøvelser, så du bliver fortrolig med teknikken og er i stand til at bruge den, når du føler angst og panik.
Hvis du har åndenød, vil det være naturligt for dig at trække vejret hurtigere. Dette kræver mere energi, derfor også mere ilt, og kan være med til at forværre åndenøden frem for at afhjælpe den. Prøv i stedet for:
- Find en god hvilestilling, hvor dine lunger får plads til at udvide sig.
- Læg hånden på mellemgulvet og mærk, at maven bliver stor og spændt, når du trækker vejret ind og lille og afslappet, når du ånder ud. Har du svært ved at slappe af, kan en pårørende måske hjælpe dig.
- Træk vejret ind gennem næsen og puste ud gennem munden. Udåndingen skal tage boddelt så lang tid som indåndingen.
Hvordan lever jeg med min åndenød?
At leve med åndenød handler i høj grad om at undgå belastende situationer. Det handler om at kende sin begrænsning og planlægge sine aktiviteter herefter. Det vigtigste er at give sig god tid til alle gøremål og ikke planlægge for mange aktiviteter på samme dag.
En anden hjælp i hverdagen kan være at lære at tage imod hjælp fra andre til f.eks. tøjvask, indkøb, rengøring ol. Det giver dig overskud til andre ting, der er vigtige for dig.
Praktiske hverdagstips
- Hvis du bøjer dig forover, forstærker du din åndenød. Sæt dig i stedet på hug, hvis du skal nå ting på gulvet. Placér ting, du ofte bruger, i en behagelig højde for dig.
- Gå hellere 2 gange end at bære for meget på en gang.
- Sæt dig ned ved påklædning og undgå stramtsiddende tøj.
- Vælg sko der er nemme at få af og på, evt. sko uden snørebånd.
- Ved personlig hygiejne er det vigtigt at du vælger en måde at vaske dig på som belaster dig mindst. Brusebade er for mange mindre belastende end karbad. Sørg for at have noget at sidde på og et vindue åbent, så dampen ikke generer dig.
- Hvis du føler åndenød, når du ligger ned, kan du hæve hovedgærdet, evt. ved hjælp af en ekstra pude.
- Afkøling af ansigtet med en kold klud eller vifte kan hjælpe.
- Seksuelle problemer er almindelige og i en tid hvor du og din partner har brug for nærhed og fysisk kontakt, kan åndenød virke som en begrænsende faktor. Hvis det er muligt for dig, tal med din partner om dine bekymringer i forbindelse med sex. Dette kan mindske din og din partneres ængstelse og frygt. Læg mærke til, hvad du kan klare og hvordan og brug evt. astmaspray før og efter sex.
- Hav fast telefontid, så dine pårørende ved, hvornår på dagen de kan ringe og oplys dem om at lade telefonen ringe længe, da du ikke er så hurtig til at tage den. Giv dig selv god tid til at trække vejret ordentligt, når du taler i telefon.
- I forbindelse med besøg, gør opmærksom på, at lange besøg trætter meget og sig det ærligt til de besøgende.
Medicin til lindring af åndenød
Alt efter årsag kan lægen udskrive medicin, som evt. kan lindre åndenøden. Der kan f.eks. udskrives:
- Røde Dråber (Morfindråber) – kan give rolig vejrtrækning
- Morfin – kan lette vejrtrækning, virke beroligende og smertestillinde
- Midazolam – kan lette vejrtrækningen og virke beroligende
- Binyrebarkhormon
- Streril saltvandsopløsning på forstøver – kan afhjælpe slim i luftvejene
- Angstdæmpende medicin
- Ilt – kan i enkelte tilfælde være nødvendig
- Antibiotika – såfremt årsagen er lungebetændelse
Har du nogle spørgsmål til denne pjece eller åndenød er du meget velkommen til at tale med personalet.