Vi forsker i toppen af isbjerget

​Portræt: Hver dag bliver vi alle sammen udsat for hundredevis af kemikalier, som kan påvirke vores helbred. Ina Olmer Specht undersøger et lille hjørne af det kæmpestore felt.

​- Folk skal ikke gå rundt og være bange. Men det er vigtigt at blive ved med at forske i virkningen af de mange kemikalier, vi udsættes for hver eneste dag.

Det siger Ina Olmer Specht, som forsker i, hvordan forskellige kemikalier påvirker vores evne til at få børn. Hun har netop afsluttet sit PhD projekt, hvor hu​n har undersøgt effekten af tre bestemte kemikaliegrupper (phthalater, perflurerede kemiske stoffer og hexachlorbenzen) på mænds fertilitet.


Ina Olmer Specht. Foto: Claus Peuckert.

Ikke opsigtsvækkende

Ved at benytte blod- og sædprøver fra 600 mænd fra Grønland, Polen og Ukraine har hun undersøgt sammenhængen mellem, hvor store mængder af de tre kemiske stofgrupper, mændene havde i blodet og deres fertilitet målt ved sædkvalitet, niveauet af kønshormoner og om der var skader på sædcellernes DNA. Resultaterne var ikke opsigtsvækkende:

- Da jeg begyndte min forskning, regnede jeg med at finde mange signifikante sammenhænge. Men det viste sig, at den tydeligste sammenhæng, jeg fandt, var mellem indholdet af phthalater i blodet hos mænd – og deres niveau af kønshormonet testosteron, fortæller hun.

Inas forskning viste også, at selvom mænd med højere indhold af phthalater i blodet har en lavere produktion af testosteron, er de ikke længere om at få børn med deres partner end andre mænd.

Koldt vand i blodet

Hun er glad for, at forskningsprojektet ikke viser nogle tydelige sammenhænge mellem kemiske stoffer og fertilitet:

- Det er rigtig godt, for det bringer os videre. Det er kun toppen af isbjerget, vi undersøger, for der er stadig tusindvis af kemikalier derude, som vi ikke ved noget om, siger hun.

Ina Olmer Specht opfordrer til at slå koldt vand i blodet når det gælder om at udnævne bestemte kemikalier til den store synder. Det, der virkelig gør en forskel, er at blive ved med at lave undersøgelser – også af de nye stoffer, der kommer frem. Og at fortsætte med at forske, selvom det ikke ser ud til, at enkelte kemiske stoffer har så stor effekt på voksne:

- Der sker nemt det, enkelte stoffer bliver ”moderne”, fx fordi der kommer nye dyreforsøg, som viser, at der er en risiko ved meget høje doser af stoffet. Men der kan være andre skadelige stoffer, som vi ikke hører nær så meget om. Derfor er det vigtigt at blive ved med at lave nye undersøgelser, siger hun.

Fascinerende forskningsfelt

Inas interesse for at undersøge virkningen af kemiske stoffer på menneskers helbred og evne til reproduktion, blev grundlagt allerede tidligt i studietiden.

Allerede på bachelor-niveau skrev hun opgave om hormonforstyrrende stoffer – og hendes speciale på Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse handlede om, hvordan hormonforstyrrende stoffer, der findes naturligt i planter, kan påvirke udvikling af fedme hos mennesker.

- Jeg synes det er et fascinerende forskningsfelt, fordi vi alle sammen er udsat for kemi hele tiden. Det er spændende at forsøge at afdække, hvad de mange kemikalier betyder for vores sundhed, slutter PhD’en, der allerede er ved at varme op til et stort forskningsprojekt, som skal undersøge, hvordan kemikalier i moderens krop under graviditeten kan påvirke fertiliteten og risikoen for fedme og diabetes hos deres voksne sønner.

Redaktør