Det er et livsbekræftende arbejde

PORTRÆT. Hanne Rasmusen forudser, at sportskardiologien vil vokse sig stor i Danmark.

I udlandet er sportskardiologiske klinikker almindelige, men i Danmark har vi indtil videre kun én -og den står overlæge Hanne Rasmusen i spidsen for.

Hun har speciale i hjertesygdomme (kardiologi) og begyndte tidligt i sin karriere at interessere sig for ikke-medicinsk behandling af hjertepatienter - f.eks. fysisk træning af patienter med hjertesvigt og åreforkalkning.

(Foto: Claus Peuckert)

Et livsbekræftende job

Hanne Rasmusen har altid selv dyrket sport - derfor ligger det lige for at beskæftige sig med sportsfolk med hjerteforstyrrelser.

- Kardiologien er et enormt spændende område, for der sker hele tiden en udvikling i, hvad man kan gøre for patienterne - både kirurgisk, medicinsk og med træning, understreger overlægen.

Hanne Rasmusen kommer meget tæt på patienterne i sit arbejde. Og hun oplever det som en stor tilfredsstillelse, at det i de fleste tilfælde er muligt at gøre en forskel. De mange nye behandlingsmuligheder gør jobbet som sportskardiolog livsbekræftende:

- Jeg har f.eks. lige talt med en patient på 43 år, der har haft hjertestop på grund af svær åreforkalkning. Der er min opgave at hjælpe ham til at komme op på cyklen igen, fortæller overlægen.

En spirende begyndelse

Hanne Rasmusen tror på, at sportskardiologien vil få en større udbredelse i Danmark inden for de næste år. Dels fordi så mange danskere er fysisk aktive og gerne vil blive ved med at være det højt oppe i alderen, dels fordi lægerne også er ved at få øjnene op for feltet.

- Dette er kun en spirende begyndelse. Om 5-10 år vil feltet have vokset sig langt større. Og her på Sportskardiologisk Klinik skal vi være med til at sikre, at kommende sportskardiologer kan få en kvalificeret uddannelse, slutter Hanne Rasmusen. Hun har på europæisk plan været med til at fastsætte minimumskrav til, hvad man skal kunne for at kalde sig sportskardiolog.