Bevægelse fjerner smerten

Man skal ikke holde sig i ro, når man har artrose i knæene. Bare sørge for at bevæge sig, så man ikke belaster sine knæ unødigt.

​​Artrose - også kaldet slidgigt - er en folkesygdom. Med alderen får vi alle sammen artrose i leddene - og for nogle er det både smertefuldt og begrænsende i hverdagen. Artrose kan ramme de fleste af kroppens led, både hænder, ryg og hofter, men artrose i knæene er mest almindeligt.

Kommer ikke af slid

Men faktisk ved vi ikke særlig meget om, hvorfor sygdomme opstår. Sygdommens folkelige navn, slidgigt, peger på, at det handler om slid, der er opstået gennem et langt livs belastning af knæene. Men de senere års forskning peger på, at der er andre faktorer, der medvirker til udviklingen af artrose, herunder nedbrydning af knæets brusklag og andre strukt​​urer i knæet, stivhed og smerte. Meget tyder på, at artrose fremkaldes af en betændelsestilstand i kroppen snarere end af egentlig nedslidning. Det giver helt nye perspektiver for både forskning og behandlingen af artrose. Her er bevægelse et nøgleord.

Bedre førlighed

Fysioterapeut og ph.d. Marius Henriksen, Parker Instituttet, forsker i sammenhængen mellem bevægelse og smerter ved artrose. Han understreger, at artrose ikke kan kureres. De forandringer i knæleddets knogler og​​ brusk, som er en del af sygdommen, kan ikke fjernes. Men man kan gøre meget for at give artrose-patienter en bedre førlighed og færre smerter.

Marius Henriksens forskning viser, at patienter, der døjer med smerter og nedsat funktion på grund af artrose i knæene, kan få det meget bedre med træning, som bl.a. hjælper dem til at bevæge sig på en måde, der bruger deres knæ mere hensigtsmæssigt.

- Det er vigtigt, at vi kommer væk fra at tænke på artrose som en sygdom, der er opstået af slid og belastning. For faktisk viser både vores og mange andres undersøgelser, at bevægelse og træning er godt, når man har artrose i knæene, siger han.

Væk med de dårlige vaner

Ifølge Marius Henriksen kender forskerne ikke den præcise sammenhæng mellem bevægelse og smerter. Men de kan tydeligt se, at bevægelse giver smertelindring. ​En del af forklaringen er ifølge Marius Henriksen, at når smerterne fortager sig, bevæger man sig mere naturligt og vice versa. Den måde, man som artrose-patient bevæger sig på og ens kropsholdning har nemlig stor betydning for de smerter og gangbesvær, man oplever.

På Parker Instituttet træner Marius Henriksen og hans forskerteam artrose-patienter i at udvikle et bedre bevægemønster. Hans forskning viser bl.a., at det smerterne fortager sig, når artrose-patienterne lærer at bevæge sig sundt og naturlig bl.a. ved at styrke muskler og balance:

- Mange patienter med smerter i knæene udvikler dårlige vaner i deres bevægelser. Fx falder de sammen i overkroppen, går på et stift knæ eller "taber" knæet ud til siden. Alt sammen kropsholdninger og bevægemønstre, der umiddelbart hjælper til at undgå smerter men på den lange bane er uhensigtsmæssige for knæene og kan vedligeholde et lavt funktionsniveau, slutter fysioterapeuten.