En kønssygdom kan vende op og ned på livet

PORTRÆT: Som patientrådgiver på Klinik for kønssygdomme giver sygeplejerske Britt Nilausen psykisk førstehjælp til mennesker, der er blevet smittet med en kønssygdom.

Hvert år taler Britt Nilausen med hundrede vis af mennesker, som har fået en kønssygdom eller frygter, at de er blevet smittet.  Det er tungt at skulle fortælle en 19-årig mand, at han er smittet med HIV. Men samtidig kan det være en dejlig opgave at følgepatienter over tid og se, at de kommer til at leve et godt liv med sygdommen. (Foto: Claus Peuckert)

Hvordan kan jeg leve med​ det?

Hendes rolle er først og fremmest at videregive faglig viden om de forskellige kønssygdomme: Hvordan smitter sygdommen? Hvordan​​​ kan den behandles og hvilke forholdsregler skal man tage? Og når det handler om alvorlige kønssygdomme som HIV – hvordan kan man leve med en sådan sygdom?

- I de korte konsultationer på klinikken er der ikke tid til de dybe, nære samtaler, som nogle har brug for, når de får at vide, at de er blevet smittet. Så kommer de ind til mig og får en snak om: Hvad vil det sige at være smittet med f.eks. gonore, syfilis eller HIV, hvordan kan jeg leve med det – og hvordan kan jeg håndtere risikoen for at give sygdommen videre?, fortæller Britt Nilausen.

Reagerer med ​​chok

Mange reagerer med chok, når de får konstateret en kønssygdom​​, især hvis det handler om HIV.

- De siger: Hvordan bliver mit liv nu? Heldigvis kan jeg jo fortælle dem, at det i dag er muligt at leve et godt og helt almindeligt liv, hvor sygdommen ikke behøver at fylde, og hvor det er muligt både at have en karriere og få børn, fortæller patientrådgiveren. 
Men kønssygdomme er stadig tabu – og det at være smittet med en kønssygdom kan påvirke folks selvfølelse, så de føler sig urene og mindre attraktive, fortæller hun.

Utroska​​b

Britt Nilausen taler også med en del smittede, som oplever, at kønssygdommen sætter det liv, de lever, på spil. For eksempel hvis de har fået sygdommen ved at være deres pa​​rtner utro.

-Så tilbyder jeg at lægge øre til og hjælpe parret med at komme videre. Det er naturligvis ikke mig, der skal afgøre, om de skal have et liv sammen i fremtiden. Men jeg kan fortælle fakta om sygdommen og snakke med dem om, hvilke reaktioner og følelser, der ofte følger med. Jeg kan også hjælpe dem med næste skridt, f.eks. en parterapeut, hvis de har behov for det, fortæller hun.

Kontaktops​​​poring

Britt Nilausen opfordrer altid de smittede til at kontakte deres sexpartnere og fortælle dem, at de måske kan være smittede. I de fleste tilfælde gør patienten det selv, m​​​en når der er tale om HIV, vil mange patienter gerne være anonyme. Så er det patientrådgiveren, der står for smitteopsporingen.  Hun sender et brev til de partnere, den HIV-smittede, har udpeget, med oplysning om, at vedkommende kan være smittet med en kønssygdom og tilbud om en undersøgelse.

-Det handler det ikke om at finde ud af, hvor smitten kommer fra – men om give nogle mennesker, der måske kan være smittet, en mulighed for at lade sig undersøge, slutter Britt Nilausen. 
Redaktør