Med øjet på bolden

PORTRÆT: Overlæge Celeste Porsbjerg har altid patienterne i syne. I sit arbejde er hun inspireret af morfaren, der var pioner inden for behandling af sukkersyge.

Det vigtigste for overlæge Celeste Porsbjerg er, at hendes arbejde kan mærkes direkte af patienterne - det skal gøre en forskel for dem her og nu. Og det ønske passer godt med forskningsprojektet MapOut II, som hun står i spidsen for sammen med professor Vibeke Backer.

- Jeg er en klinisk hospitalsforsker med øjet på bolden, dvs. patienterne - og på, hvad de har brug for lige nu, understreger overlægen.

Overlæge Celeste Porsbjerg, Lungemedicinsk Afdeling. (foto:Claus Peuckert)

Hun k​om til Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler som ung læge i 1996 og blev hurtigt engageret i et samarbejde med overlæge Vibeke Backer om at udvikle diagnostiske tests for astma.

Udforske det uken​​dte

Siden fik hun inspiration under et ophold hos den anerkendte australske astmaforsker, Peter Gibson, til at udforske alt det ved a​​​stmapatienterne, som er vanskeligt at forklare - hvorfor virker medicin på nogle, men ikke på andre for eksempel?

- Jeg fik lyst til at tage tilbage og kigge på vores egne patienter og dykke ned i forskellene. For eksempel: Hvordan adskiller ældre med astma sig egentlig fra andre? Og hvilken behandling egner sig bedst til dem? fortæller overlægen.

I morfars fodspor

Celeste Porsbjerg er inspireret af sin morfar, Knud Lundbæk, der også var læge. Han arbejdede også med kronisk syge, nemlig diabetespatienter, og fandt ud af, hvor vigtigt d​​et var at regulere blodsukkeret hos diabetespatienter. Derved forbedrede han behandlingen og livskvaliteten for diabetespatienter betragteligt.

For Celeste Porsbjerg er det lungepatienternes livskvalitet, der er i centrum:

- Lunger er fantastisk fascinerende. Lungepatienter er svært syge og føler sig ofte truede og angste. Det at kunne få luft er afgørende for livet - så når man behandler lungepatienter akut, føler man virkelig, man kan gøre noget for dem, slutter overlægen.