Det er ekstremt motiverende at være tæt på behandlingen

PORTRÆT. Ph.d.-studerende Maria Jeppesen nyder at være en del af et offentligt-privat udviklingssamarbejde. Hun kan godt lide, at tingene flytter sig hurtigt.

​Maria Jeppesen er ph.d.-studerende og en del af det team, der arbejder på at afprøve og udvikle den nye teknologi til at målrette kemo-behandling af tarmkræftpatienter.

Formelt er hun ansat på Bispebjerg Hospital, men hun arbejder til daglig i 2cureXs laboratorie og samarbejder tæt med forskerne i 2cureX. På den måde er hun centralt placeret midt i det offentlige-private samarbejde, der driver innovationen frem.


Maria Jeppesen.  Foto: Claus Peuckert.

Et ønskejob

- Jeg kan godt mærke, at tidshorisonten er kortere i sådan et offentligt-privat samarbejde, hvor målet er at udvikle et nyt klinisk produkt inden for en ret kort tidshorisont. Det betyder, at vores forskningsresultater implementeres direkte i produktet - og at der er meget strammere deadlines. Det er godt til at få tingene til at flytte sig, fordi data bare skal være klar, siger hun.

Maria Jeppesen er uddannet i medicin med industriel specialisering fra Aalborg Universitet, en særlig forskningsrettet medicinuddannelse især rettet mod medicinalindustrien. For Maria er det et ønskejob at være tæt på både patienter og forskning:

- Det er meget anderledes end forskningen på universitetet, hvor det var vanskeligt at få adgang til patient-materiale og kliniske input. Her har det o​verrasket mig positivt, hvor nemt det er at få adgang til patienterne, og hvor villige de er til at deltage - fx med blodprøver. Det er enormt positivt, understreger Maria Jeppesen.

Ekstremt motiverende

Hun sætter pris på forskningsprojektet, både fordi det er tværfagligt - det giver mulighed for at udvide sin forståelse og få ny inspiration. Og fordi det er håndgribeligt og skræddersyet til at udvikle behandlingen. Det er en god kombination at være omgivet af forskere til hverdag og samtidig være tæt på patientbehandlingen. 

- Det er ekstremt motiverende for mig, at der er mulighed for at se resultater inden for en forholdsvis kort periode. På den måde er det et perfekt projekt, siger Maria Jeppesen. Hun peger på, at et alternativ kunne være en ansættelse i medicinalindustrien, hvor der kan gå 15-20 år fra man udvikler et produkt, til det er på markedet.

Marias ph.d.-projekt går ud på at undersøge de cancerceller, der tages ud af patienternes tumorer og udvikles i laboratoriet til mikro-tumorer. Hun skal se på forskellige måder at dyrke cellerne på og undersøge, om kræftcellerne ændrer sig, når de bliver taget ud af patienten: I hvor høj grad ligner de cellerne i den oprindelige kræfttumor, og på hvilke måder de eventuelt adskiller sig? Det er undersøgelser, som er vigtige for at kunne forudsige teknologiens træfsikkerhed i forhold til at slå kræftceller i patientens krop ihjel.

Som en del af sit ph.d.-projekt er hun netop rejst til USA for i nogle måneder at arbejde på Colorado Cancer Center og trække på centrets anerkendte modeller for tarmkræft. Og når hun afleverer sin ph.d. i begyndelsen af 2015, vil der - hvis alt går vel - ikke være længe, til den nye målrettede kemo-behandling kan testes på de første patienter.​


Redaktør