Revitalisering af de fredede haver

​De fredede patienthaver på Bispebjerg Hospital skal genfødes takket være en donation på knap 34 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond. Landksabsarkitekterne Erik Brandt Dam og Charlotte Skibsted står bag en plan for renoveringen.

Bispebjerg Hospitals fredede haveanlæg skal renoveres og revitaliseres. Den Palliative Have er en af de haver, der skal fornys. Foto: Byggeriets Billedbank.


Lad dit spædbarn møde verden for første gang i en frodig og tryg barselshave, tag din kronisk syge bedstemor på en trilletur under de blomstrende kirsebærtræer, eller genoptræn kroppen efter en ulykke til lyden af fuglefløjt. Sådan kan fremtiden meget vel komme til at se ud for patienter og pårørende på Bispebjerg Hospital.

Erik Brandt Dam Arkitekter og Charlotte Skibsted Landskabsarkitekter har vundet en konkurrence om at renovere og revitalisere de fredede patienthaver på det historiske hospital. Vinderprojektet skal genoplive haveanlæggene med en række temahaver, der er tro mod den oprindelige havearkitekt Edward Glæsels visioner.

Den A.P. Møllerske Støttefond har doneret 33,8 millioner til projektet..


Vinderprojektet af Erik Brandt Dam Arkitekter og Charlotte Skibsted Landskabsarkitekter skal genoplive haveanlæggene med en række temahaver. Her er det den Palliative Have, der skal være en rar oase for patienter og pårørende i en svær tid.

Helende haver

Konkurrencens formål var at finde et vinderprojekt, der på én gang skal respektere de eksisterende rammer og samtidig forny haverne og åbne dem for omverdenen. Det har landskabsarkitekterne løst ved dels at føre haverne tilbage til den oprindelige plan, og dels at tilføre haverne nye elementer. De nye elementer er for eksempel uformelle opholdsrum, aktiviteter til leg og træning, samt et stort nyt spejlbassin, der skal åbne området mod det store nye Akuthospital, der i øjeblikket bliver bygget på hospitalets nordlige område.

Projektet tager udgangspunkt i den oprindelige havearkitekt Edward Glæsels visioner. Tegning: Situationsplan, Martin Nyrop og Edward Glæsel, 1907. Det Kgl. Bibliotek – Danmarks Kunstbibliotek, Samlingen af Arkitekturtegninger. 


Anlægsarbejdet forventes at vare fra 2020-2022. Herefter vil patienter, pårørende, medarbejdere og andre besøgende til hospitalet kunne nyde de revitaliserede, helende haver på Bispebjerg Hospital.

Redaktør