​Længe er ikke evigt fortæller hospitalets historie over syv etager i parkeringshuset. Foto: Byggeriets Billedbank

Længe er ikke evigt - Malene Nors Tardrup

NYHED: Et kunstværk skabt til Bispebjerg Hospitals parkeringshus af Malene Nors Tardrup i 2016. Længe er ikke evigt er et researchbaseret kunstværk, der har en lang proces med sporing af historisk materiale i arkiver bag sig. Det kan opleves i trappeopgangen i parkeringshuset på hjørnet af Tuborgvej og Vestre Længdevej.

Sygeplejerske-liv, unik arkitektur, helende haver og et hospital, der summer af travlhed og leben. Malene Nors Tardrups værk Længe er ikke evigt i Bispebjerg Hospitals nye parkeringshus rummer et hav af historier fra hospitalets lange liv.

Værket består af syv fotografiske collager i hver sin farve, der udgør vinduespartierne i parkeringshusets trappeopgang. Sammen med syv tilhørende citater fungerer hver enkelt etages collage som et nedslag i hospitalets historie.

Kunstneren har taget afsæt i historiske fotografier fundet i blandt andet Det Kongelige Biblioteks Billedsamling og Bispebjerg Hospitals eget billedarkiv. Hertil har kunstneren selv taget billeder af, hvordan fortid møder nutid i dagligdagen på Bispebjerg Hospital og på denne måde tilføjet nye lag til fortællingen om stedet.

Se en film om værket og hør kunstneren fortælle om tilblivelsen.

De syv fotografiske collager tager udgangspunkt i både den officielle udlægning af Bispebjerg Hospitals kulturarv og i de personlige historier om det levede liv på stedet gennem tiden. Hver etage fortæller én særlig historie fra Bispebjerg Hospitals 100 år som banebryder, arkitekturhistorisk unikum, privat hjem for ansatte med familier og som en by i byen i evig forandring.

Arkitekturen og haverne​

Værket fremhæver over flere etager detaljerne i det fredede hospital, som er arkitekten Martin Nyrops (1849-1921) sidste mesterværk fra 1913 og dokumenterer frugten af det tætte samarbejde med landskabsgartneren Edward Glæsel (1858-1915). Med deres gennemgribende fokus på forholdet mellem helheden og detaljen i både byggeri og landskab skabte de to sammen et menneskeligt og æstetisk hospitalsmiljø, som stadig giver inspiration til internationale hospitalsprojekter.

5 etage: TIDSRUM OG TILSTANDE. FotoMalene Nors Tardrup.

Hverdag​​sliv

Bispebjergs og Danmarks første forstanderinde for sygeplejen, Charlotte Munck (1876-1932), har haft en uvurderlig betydning for udviklingen af en faglighed omkring og uddannelse af sygeplejersker i Danmark. Fotocollagen på 6. etage præsenterer bl.a. fotografier af Bispebjergs første sygeplejersker, der boede i Sygeplejerske-bygningen og flittigt anvendte hospitalets romantiske haver som opholdssteder.

 

Værkets titel Længe er ikke evigt er hentet fra en inskription på en tidligere bro i hospitalets haveanlæg. Billedet kan ses på 6. etage. Foto: Bispebjerg Hospital.


Haverne var også et af overkirurg og ivrig amatørfotograf Dr. Carl Wessels (1867-1946) yndlingsmotiver på Bispebjerg Hospital, hvor han var ansat fra hospitalets grundlæggelse til sin død. Collagen på 2. etage viser et udvalg af fotografier fra Wessels private fotoalbums. Fotografierne er enestående dokumentation af både Bispebjergs udvikling fra byggeplads til hospital og af et familieliv på stedet over tre årtier.

Se en film om montagen af værket: ​

​Baggrund

​​​​Længe er ikke evigt er Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjergs første projekt i et stort og ambitiøst kunstprogram, der realiserer visionen om at integrere kunst i og omkring hospitalet til gavn for både patienter, ansatte, pårørende og lokalbefolkningen.

Malene Nors Tardrups værk er ét ud af tre stedsspecifikke og researchbaserede kunstværker, som kunstkonsulenter fra Umage kuraterer for Bispebjerg Hospital i perioden 2016-2017. Værkerne skal undersøge potentialet for at italesætte stedets historie gennem forskellige kunstneriske strategier.​​​​​

Billedgalleri

I billedgalleriet herunder kan du se et udvalg af arkivfotos, Malene Nors Tardrups nye fotografier samt billeder af det samlede værk. Klik på pilene i øverste højre hjørne for at åbne en stor version i et nye vindue.

​​

Redaktør