Bispebjerg Hospitals park

Parken i hjertet af hospitalsområdet er tegnet af I. P. Andersen og anlagt i 1959 med inspiration fra den engelske landskabshave. Her er buede stier og flere sjældne og eksotiske planter.

​I par​ken kan du også finde fine kirsebærtræer, der blomstrer hvert forår. Foto: Louise Bendixen

​Mens haverne omkring de fredede pavilloner er anlagt af Edward Glæsel i tæt samarbejde med arkitekten Martin Nyrop, der tegnede hospitalet, er parken anlagt noget senere af Edward Glæsels elev: Havearkitekten I.P. Andersen​.

Parken er inspireret af den engelske havestil, der er præget af slyngede stier (The waving line of beauty), mange botaniske specialiteter, overraskelser og ”fremmede elementer”. Man skal ikke kunne overskue haven, men kunne finde små gemmesteder.

Selvom mange af de oprindelige botaniske specialiteter ikke har overlevet i det danske klima, rummer parken mange eksotiske og spændende træer. Et lille udvalg:

Kaukasisk vingevalnød​

De store flerstammede træer er Pterocaria Fraxiniafolia (=askebladet), også kaldet kaukasisk vingevalnød. Den er stor og anmassende og hører til under lunere himmelstrøg, derfor ses den kun i større parker og ved herregårdene. Dens vækstform hindrer at der kan gro noget under den – den holder konkurrenterne væk.


Sort birk

I den lille afsondrede have tæt på Lersø Hospitalet står Betula Nigra – eller sort birk, som også er sjælden herhjemme – som mange af de andre birk er det særligt dens bark der er interessant at se på. Træet var en gave til hospitalet fra jøderne som tak for hjælpen under 2. verdenskrig, hvor ca. 2.000 jøder på flugt blev smuglet gennem hospitalet til Sverige.


Gul birk

På den anden side af buskene (på park-siden) står en gruppe af ens træer. Det er en ret sjælden birk – gul birk eller Betula Lutea (eller Alleghaniensis) efter de bjerge i staten Wisconsin, USA, hvor træet er meget udbredt. Herhjemme ses det sjældent – og hovedsageligt i plantesamlinger.


Kamtjatka-birk

​Lige ved siden af de store kaukasiske vingevalnøddetræer ses endnu en særlig form for birk med meget lyse, næsten lidt lyserøde og meget glatte stammer. Det er Betula Ermanii eller Kamtjatkabirk – den er meget sjælden her i landet.​


Pagodetræ

I græsset lige før rosenbedene ses et meget stort træ og et lidt mindre lige ved siden af. Det er Sophora Japonica også kaldet pagodetræ , som kommer fra Kina og Korea, hvor det gennem de sidste par hundrede år har været plantet ved Budhistiske templer bl.a. fordi det i blomstringstiden drysser massevis af ærteblomster på jorden, derfor sørger det automastisk for den blomsterbestrøede jord der skal lede til templet. Træet er i øvrigt tæt i familie med guldregn.

Træe​t er første gang registreret i Danmark i 1780. Det bliver i hjemlandet og under særligt gode betingelser her i landet 20-25 meter højt – oftest dog kun omkring 10 meter.

Det ses kun i plantesamlinger, parker og på herregårde her i landet – i USA og Frankrig kan det ses som gadetræ. Træet skal være mellem 30 og 40 år, før det begynder at blomstre – og det gør disse træer, i juli-sept.​​

Redaktør