To hold dyster om at bygge fremtidens akuthospital på Bispebjerg

​To italienske entreprenørkonsortier er prækvalificeret til at give et bud på, hvordan fremtidens akuthospital på Bispebjerg skal opføres. I starten af 2020 afgøres det, hvem der løber med den 1,5 mia. kroner store kontrakt.

Vent...

To italienske konsortier kæmper om at bygge Akuthuset i Nyt Hospital Bispebjerg. Illustration af hovedindgangen: KHR Architecture, EYP Health, Arup.

​Fremtidens hospital på Bispebjerg skal enten bygges af entreprenørkonsortiet RdE/Pessina eller Salini Impregilo/Pizzarotti. Disse to joint ventures er blevet udpeget af Region Hovedstaden til at afgive bud på, hvordan byggeriet af det 77.500 kvadratmeter store Akuthus i Nyt Hospital Bispebjerg skal forløbe. Kontrakten til en værdi af 1,5 mia. kroner underskrives i starten af 2020, og her afgøres det, hvem der skal bygge nye, unikke rammer for fremtidens patientbehandling på det historiske hospital.

”Det er nogle rigtig stærke og erfarne spillere, der har budt ind på opgaven, så vi er tilfredse med udfaldet af prækvalifikationen. Nu går vi ind i en tilbuds- og forhandlingsfase, hvor vi skal i tæt dialog med firmaerne, så vi til slut kan stå med den helt rette partner,” siger projektchef Lene Stevnhoved, Nyt Hospital Bispebjerg.

Bispebjerg Hospital er i gang med en kæmpe transformation, og byggeriet af Akuthuset går i gang i starten af 2020. Illustration af fremtidens hospital: Friis & Moltke.

Kendt på det danske marked
Firmaerne er veletablerede på det danske marked og har bred erfaring med store komplekse byggeprojekter. Salini Impregilo er Italiens største entreprenørvirksomhed, som er mest kendt herhjemme fra Metrobyggeriet. Konsortiepartneren Pizzarotti er et andet stort entreprenørfirma. Underrådgiverne er EKJ Rådgivende Ingeniører sammen med arkitekt- og ingeniørfirmaet Politecnica, som også er underrådgiver på det nye Universitetshospital i Køge.

Rizzani de Eccher er totalentreprenør på projektet Fjordforbindelsen, der blandt andet omfatter en ny bro over Roskilde Fjord, og firmaet er også med i opløbet om at bygge Nyt Hospital Nordsjælland. Firmaet har dannet joint venture med den mindre italienske entreprenør Pessina. På rådgivningssiden peger holdet på den østrigske hospitalsplanlægger Vamed, Sweco Architects og danske Creo Arkitekter.

​"Det er nogle rigtig stærke og erfarne spillere, der har budt ind på opgaven, så vi er tilfredse med udfaldet af prækvalifikationen," siger projektchef Lene Stevnhoved, Nyt Hospital Bispebjerg. Foto: Byggeriets Billedbank

Opgraderede rammer

De to bydende konsortier vil omkring årsskiftet være reduceret til én vinder af opgaven, og byggeriet forventes at gå i gang i 2020.

”På Bispebjerg Hospital, ligesom i resten af regionen, bygger vi nye, opgraderede rammer for patientbehandlingen. Jeg har fulgt projektet i mange år, og jeg er glad for, at vi snart kan begynde at se et flot hospitalsbyggeri vokse frem på det smukke, historiske område,” siger Lars Gaardhøj (S), der er medlem af regionsrådet og formand for byggeprojektets politiske følgegruppe.

Akuthuset på Bispebjerg er en 77.500 kvadratmeter stor udvidelse af det eksisterende hospital, og omdrejningspunktet for det nye byggeri er en ny fælles akutmodtagelse. Den skal medvirke til, at man i fremtiden vil opleve, at der er én indgang til hospitalet, at speciallægerne rykker tættere på akutbehandlingen, og at patienterne får et mere sammenhængende behandlingsforløb.

Byggegrunden er forberedt til byggeriet af det nye hospital. Foto: Byggeriets Billedbank.

Nyt hospital til en halv million borgere
Hospitalsdirektør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Anne Jastrup, er også glad for, at der nu er sat navn på de firmaer, der skal kæmpe om den vigtige opgave at bygge nyt akuthospital til de omkring 500.000 borgere i hospitalets optageområde.

”Det er dejligt, at vi er nået hertil i processen, og at to så veletablerede firmaer har budt på opgaven. Jeg glæder mig til, at vi om få år kan åbne dørene til nye operationsstuer, sengeafdelinger, ambulatorier og et helt nyt Kvinde-Barn-Center. Vi er et hospital med en stærk historie, og med det nye byggeri forener vi det historiske og det topmoderne,” konkluderer hun.

Det nye hospital forventes at kunne åbne dørene for patienter i 2023.