Hospitalsbyggeri skærer op til to år af tidsplanen

​Regionsrådet i Region Hovedstaden har netop godkendt en omprioritering, der betyder, at Akuthuset i Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg kan bygges op til to år hurtigere end oprindeligt planlagt. Det medfører, at røntgen og operationsgang i et par år skal fungere i et "anneks" til hospitalet. Personalet bakker op.

En omprioritering betyder, at den nordlige del af Akuthuset (midt i billedet) kan opføres hurtigere. Op mod to år kan skæres af den oprindelige tidsplan. Illustration: Friis & Moltke.

​Det er et ekstremt fleksibelt projekt, der betyder, at der endnu engang kan skæres i byggetiden på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg. I stedet for at have et færdigt Akuthus i 2024, bliver det nu klar til patienter ved årsskiftet 2022/2023.

”Vi har haft et forbilledligt samarbejde med både klinikerne og vores totalrådgiver. Alle parter har spillet ind og bragt ofre. Hvis bare én havde haft nej-hatten på, kunne det ikke lykkes,” fortæller en glad projektansvarlig vicedirektør Claes Brylle Hallqvist fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Store gevinster ved at bygge hurtigere

Den gordiske knude i byggeprojektet er nordenden af den eksisterende bygning 7, der ligger midt på hospitalsområdet og rummer bl.a. røntgenafdeling og operationsgang. Oprindeligt var det planen at bygge Akuthuset oppe fra Tuborgvej, stoppe på halvvejen for at flytte funktionerne i bygning 7, rive bygning 7 ned og bygge færdig. Det indebar ca. halvandet års byggepause midt i det hele.

”Men hvad nu, hvis vi kunne rive nordenden af bygning 7 ned og bygge hele Akuthuset ud i ét? spurgte vi en dag os selv, og siden har vi ikke sluppet tanken. Gevinsterne ved at blive hurtigere færdige er store. Både økonomisk, fordi vi ikke skal have både Frederiksberg- og Bispebjerg-matriklerne i drift i så lang tid, og kvalitetsmæssigt, fordi vi hurtigere får et helt nyt hospital,” forklarer Claes Brylle Hallqvist.

Nordblok bygges i lynspor

Løsningen er, at man bygger nordblokken af Akuthuset i en form for ”lynspor” fra sommeren 2018 til 2020. Det betyder, at røntgen og operationsgang kommer til at ligge lidt væk fra resten af hospitalet, men forbundet via tunnel som en slags ”anneks”. Desuden etableres en røntgen-satellit ved Akutmodtagelsen. Der lægges ikke skjul på, at det bliver en ret udfordrende tid:

”Det bliver en hel del besværligere for os, men det bliver bedre, at det nye hospital bygges færdigt før planlagt. For vores afdeling, som lige nu ligger spredt flere steder på hospitalet, er det en stor fordel, at vi i det nye hospital får samlet funktionerne,” siger ledende overlæge Lars Tue Sørensen fra Abdominalcenteret, Kirugisk Afdeling, som skal bo i nordblokken.

Det er heller ikke uden omkostninger at bygge hurtigere. Der skal bruges ca. 64 mio. kroner på genhusning i form af midlertidige røntgen-funktioner, kontorer og indgang i nordblokken. Til gengæld er der et trecifret millionbeløb at hente ved, at byggeriet er færdigt ca. to år hurtigere.

Det her projekt har vist en fleksibilitet langt over, hvad vi havde forventet, siger vicedirektør Claes Brylle Hallqvist, her ved et af de røde flag, der markerer det nordlige hjørne af det kommende Akuthus. Foto: Byggeriets Billedbank.

Stor interesse fra byggebranchen

Byggeriet af nordblokken bliver udbudt i en totalentreprise i starten af 2018. ”Vi har oplevet en stor interesse fra entreprenørbranchen i forhold til byggeriet af Akuthuset, så jeg håber, at nogle dygtige entreprenører vil byde på nordblokken, når den udbydes i det tidlige forår 2018.” siger Claes Brylle Hallqvist.

Det helt store spørgsmål er, hvorfor man ikke havde tænkt på at bygge Akuthuset på denne måde fra starten. Til det svarer Claes Brylle Hallqvist:
”Det her projekt har vist en fleksibilitet langt over, hvad vi havde forventet. Jeg må give en stor ros til vores totalrådgivere, der har udtænkt Akuthuset og sidenhen været med på at skære det til, så vi nu har mulighed for at gennemføre denne optimeringsmulighed.”