Store bassiner skal forebygge oversvømmelser

​Et forsinkelsesbassin på størrelse med en velvoksen swimmingpool under det kommende parkeringshus på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg skal forsinke vandet for at mindske risikoen for oversvømmelser ved kraftige regnskyl. Til hele det nye hospital planlægges et bassin på størrelse med en svømmehal.

Forsinkelsesbassinet under parkeringshuset består af et 45-50 meter langt betonrør med en diameter på 1,6 m. En pumpe sikrer, at vandet langsomt ledes ud i kloakken. Foto: Byggeriets Billedbank​.

​De senere års kraftige regnskyl lægger hårdt pres på de københavnske kloakker. Når der fremover kommer flere bygninger på Bispebjerg Hospitals område betyder det, at mere regnvand løber ud i kloakken frem for at sive ned i jorden.

Kæmpemæssige underjordiske bassiner under Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg skal opsamle regnvand og sikre, at det bliver ledt væk i et tempo, som kloakkerne kan håndtere.

"Vi kan ikke egenhændigt forhindre oversvømmelser i København, men vi kan gøre vores til, at vi ikke gør skaden værre. Og det gør vi med et bassin på størrelse med en velvoksen swimmingpool under vores parkeringshus, som er ved at blive bygget," fortæller projektleder Rasmus Seidelin Dam.

​​Forebygger oversvømmelser

Forsinkelsesbassinet under parkeringshuset er på knap 100 kubikmeter svarende til 100.000 liter regnvand. Ved kraftige regnskyl tager bassinet toppen af presset på kloakken ved at opsamle vandet fra parkeringshusets tag. Sidenhen sørger en pumpe for, at vandet lige så stille ledes ud af bassinet.

"Det havde været at foretrække, at lade vandet sive ned i undergrunden, så det med tiden kunne blive til grundvand, men geologien her på Bispebjerg er ganske enkelt ikke til det, fordi jorden er fuld af ler. Vi har naboer meget tæt på hospitalet, og vi har også selv kældre, som vi ikke vil risikere at oversvømme," forklarer Rasmus Seidelin Dam.

​​​En svømmehal under hospitalet

Ud over parkeringshuset skal Nyt Hospital Bispebjerg også bestå af en Laboratorie- og Logistikbygning og et Akuthus. Her falder der naturligvis også regnvand, og for at forebygge oversvømmelser er byggeorganisationen i øjeblikket i dialog med Københavns Kommune om forsinkelsesbassiner på i alt 600-800 kubikmeter. Det svarer omtrent til det store bassin i en svømmehal. I praksis er forsinkelsesbassinerne dog udformet af lange betonrør på 1,6 m i diameter, så de indbyder ikke ligefrem til en svømmetur.​

Redaktør