Her er Bispebjerg Hospitals nye vartegn

Blandt fem forslag er valgt et parkeringshus med høj funktionalitet, og som er mere end et hus til biler. Huset tager hensyn til sin kontekst, danner ramme om særlige kig og nye oplevelser og integreres i de grønne omgivelser. Parkeringshuset får godt 600 parkeringspladser og bygges fra slutningen af 2014.
Bispebjergs nye vartegn set fra Tuborgvej. Illustration: 5E Byg, Årstiderne Arkitekter og Cowi.

​​Et arkitektonisk vartegn er i al sin enkelhed en bygning, som er umulig at overse. Et geografisk pejlemærke, som alle bemærker, og som naturligt relaterer til det område, der omgiver det. Og sådan bliver det nye parkeringshus på Bispebjerg Hospitals nordvestlige hjørne.

​"Vi er godt klar over, at parkeringshuset bliver stort, men vi er gået efter, at det også skal være en flot bygning, der spiller sammen med de fredede bygninger og med de nærliggende boliger. Bygningen har et skulpturelt udtryk, og får en rødbrun farve, der passer godt til områdets røde tegl," fortæller seniorprojektleder Ronan O’ Reilly fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

Vinderholdet, der har tegnet og skal bygge det nye parkeringshus, består af 5E Byg A/S, Årstiderne Arkitekter A/S og COWI A/S. Deres forslag er valgt i konkurrence med fire andre bud. Byggeriet starter i slutningen af 2014 og varer knap et år.​

En stor nabo

Parkeringshuset får 612 p-pladser, bliver i otte etager og 24 meter højt. Rampen, som bilerne kører op og ned ad, er vendt ud mod Tuborgvej for at skåne naboerne for støj fra accelererende biler. Samtidig bruges rampens buede form som et iøjnefaldende, arkitektonisk element. Som et andet hensyn til naboerne, der får en meget stor bygning tæt på, er de øverste etager trukket væk fra Charlotte Muncks Vej:​

"Med henblik på at sikre en sympatisk integration i området trækkes bygningens øverst​​e tre etager mod boligerne på Charlotte Muncks Vej tilbage. På den måde opstår en skalamæssig ligeværdighed, og vi sikrer fortsat dagslys til de grønne arealer foran boligerne," forklarer projektleder Claus Bo Jørgensen fra 5E Byg A/S.


Facaden mod Charlotte Muncks Vej med grønne hække og klatreplanter. Illustration: 5E Byg, Årstiderne Arkitekter og Cowi.

Et hus til mennesker

Tilbagetrækningen af de øverste etager skaber en byhave på parkeringshusets fjerde etage. Her er det muligt at fordrive ventetiden i grønne omgivelser og nyde udsigten til Grundtvigskirken og over Københavns tage.

Parkeringshuset er desuden valgt for sin høje funktionalitet, hvor dynamiske skilte vil guide til nærmeste p-plads, og en entydig logistik minimerer mængden af parkeringssøgende biler og gør det sikkert at færdes i huset.

"Forpladsen, taghaven og udsigtsbalkonen er tiltag, der bidrager til, at det bliver en oplevelse at parkere sin bil i p-huset. Vi håber, man får lyst til at besøge huset, selv hvis man ikke ejer en bil. Forpladsen tænker vi at indrette som et aktivitetsrum i byen, og vindeltrappen mod Tuborgvej skal motivere til at bevæge sig op til udsigtsbalkonen og få et kulturelt vue mod Grundtvigskirken eller tage plads i taghaven," fortæller Claus Bo Jørgensen om tankerne bag.

Bæredygtig bygning

Parkeringshuset bliver beklædt med lameller i strækmetal i materialet corten, der skal skabe en harmonisk dialog med de omkringliggende røde og gule teglstensbygninger. Samtidig har det en vævet struktur, der er optimal til klatreplanter.

Huset får et solcelleanlæg, der vil kunne dække cirka 20 procent af p-husets årlige el-forbrug, og der er også tænkt håndtering af regnvand og minimering af miljøbelastning ind i huset.

"Vi har på mange måder fået en optimal løsning på den udfordring, vi har stillet de bydende. Vi får et markant vartegn og et meget velfungerende parkeringshus. Samtidig forsøger vi på flere måder at tænke på de naboer, der skal bo op ad det," siger Ronan O’ Reilly.

Redaktør