Stærkt, internationalt team tegner Akuthuset på Bispebjerg

​Totalrådgiverteamet, der skal tegne Akuthuset på Nyt Hospital Bispebjerg, byder på nogle af de bedste danske og udenlandske kompetencer inden for hospitalsbyggeri. Men hvilke roller spiller de forskellige parter? Vi giver en introduktion.

​Der er mange mennesker med i arbejdet at tegne det nye Akuthus. Her bliver rådgiverholdet kåret som vindere af projektkonkurrencen i september 2015. Foto: Byggeriets Billedbank.

Det er et spændende og stærkt hold, der er sat sammen til at tegne Akuthuset på Nyt Hospital Bispebjerg. Det vurderer byggechef Vagn Risby Mortensen fra projektets byggeorganisation.

”Gode, danske virksomheder er kombineret med stærke, udenlandske kompetencer. På den måde får vi nogle af verdens bedste hospitalsbyggere tilpasset til danske forhold,” uddyber han.

​KHR arkitekter i spidsen

I spidsen for konsortiet, der vandt konkurrencen om Akuthuset, står danske KHR arkitekter, der har stor erfaring med at designe hospitaler i både Odense og Bergen i Norge. De er vant til at involvere brugere og er blandt andet stærke på digitalisering af tegningsmateriale.

”Det er KHR, der står bag idéen til projektet, som er skræddersyet til Bispebjerg og er funktionelt og sympatisk. I de få møder indtil nu har jeg oplevet dem som meget åbne og reflekterende i forhold til vores ønsker og gode til at komme med nye idéer,” fortæller Vagn Risby Mortensen.

At det er at konsortium, der har vundet konkurrencen om Akuthuset, betyder først og fremmest, at Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg får en stærk samarbejdspartner både fagligt og økonomisk, hvor parterne deler risici imellem sig.

​​​Internationale erfaringer

Anden partner i konsortiet er WHR Architects, som er funderet i Houston, Texas. De er stærke hospitalsplanlæggere, der arbejder i hele USA og i Mellemøsten.

”WHR kender alt til moderne medicoudstyr og arbejdsgange. Det er en kæmpe fordel at få nogen med, der kan bidrage med erfaringer fra den store verden. Vi kender allerede deres styrker og samarbejdsevner fra vores Laboratorie- og Logistikbygning, som de også har været med til at udforme,” siger Vagn Risby Mortensen.

​​Ingeniører er tredje ben

Det tredje ben i konsortiet er Arup, som er en af verdens største ingeniørvirksomheder med stor erfaring inden for hospitalsbyggeri. Som underrådgiver til konsortiet er Sweco Danmark (tidligere Grontmij) med som ingeniør på holdet. Deres rolle er at detailprojektere, hvorimod Arup mest er med i de indledende faser.

Hospitalsplanlæggerne Lohfert & Lohfert kommer til at arbejde tæt sammen med WHR om primært medicoudstyr og inventar. Og endelig er Schønherr med for at tage sig af landskabsarkitekturen. Schønherr har også samarbejdet med KHR arkitekter i Odense og i Bergen og skal blandt andet planlægge ankomstpladsen og arealerne mellem bygningerne.

Skaber et helende hospital

Hele teamet glæder sig til at komme i gang med det store projekt, som over de kommende år skal tilpasses i tæt dialog med brugerne:

”Vi tror på, at vi er godt rustet med det overordnede flow på plads, en god idé til patientstuen og muligheder for at udvide. Det bliver en lettelse at komme ud af konkurrencerummet og tale direkte med brugerne og med patienterne om, hvordan vi får skabt rammerne om et helende hospital,” siger partner og arkitekt Mikkel Beedholm fra KHR arkitekter.​

Fa​kta:

• Vinderen af konkurrencen om Akuthuset er KHR arkitekter A/S, WHR Architects Europe og Arup Denmark med underrådgiverne Sweco Danmark, Schønherr A/S og Lohfert & Lohfert.

• Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg skal opføres frem til 2025 på Bispebjerg Hospitals område.

• Projektet består af fem delprojekter, hvoraf det største er Akuthuset med et budget på 1,6 mia. kr. Projektet omfatter desuden et parkeringshus, som er færdigt, en Laboratorie- og Logistikning og Ny Psykiatri Bispebjerg, samt renovering af eksisterende bygninger.

• Projektet er finansieret af Kvalitetsfonden med 2,95 mia. kroner og af Region Hovedstaden med 1,03 mia. kroner.

• Region Hovedstaden investerer de kommende år 15 mia. kr. i syv nye hospitalsbyggerier, heraf kommer 8 mia. kr. fra Statens Kvalitetsfond. Byggerierne skaber tidssvarende og funktionelle rammer for den bedste behandling med patienten i centrum.​