Castorbønner

​​Castor Bønne/Kristpalme

Ricinus Communis


Kristpalme bruges til fremstilling af blandt andet amerikansk olie og bremsevæsker og bønnerne bruges blandt andet som dekorative perler i smykker.
I Danmark dyrkes den som en 1-årig plante der bliver op til 2 meter høj. Planten har grønne eller rødlige blade med store piggede frugter med 3 bønner i hver. Bønnerne er aflange og lysebrune, med mørkebrune pletter og indeholder giftstoffet ​Ricin. 

Symptomer: 
Bønnerne er mest giftige når de tygges/knuses, så giften frigives hurtigere. Milde forgiftningssymptomer er kvalme, opkast, diarre og mavesmerter og kommer typisk efter 4-10 timer. Ved moderate til svære forgiftninger ses svær diarre og opkastninger, der kan føre til dehydrering, lever- og nyresvigt og muligvis død i løbet af 4-36 timer. Dødelig dosis er ca. 8 bønner, men dødsfald er set ved indtag af ned til 2 bønner, 1-2 for børn. Ved inhalation og især injektion af rent ricin, kan små doser føre til død. 

Forholdsregler: 
Kontakt læge ved mistanke om indtag af Castor bønner uanset dosis. Tag gerne billeder af bønnen, eller medbring den til læge/skadestuen. 

Ricin er tidligere brugt i terrorforsøg og står på konventionen mod kemiske våben. 
I 1978 blev journalist og systemkritiker Georgi Markov forgiftet, en aften hvor han stod og ventede på bussen ved Waterloo Bridge i London. Han mærkede et stik i benet og tre dage senere blev han fundet død. Obduktionen viste at han var blevet forgiftet med ricin, som var blevet skudt ind i låret på ham, gemt i spidsen i en paraply. Mordet er senere blevet kendt som paraplymordetRedaktør