Bønner

​Alle former for bønner inclusiv bælgene indeholder phasin, der er en fællesbetegnelse for en gruppe af lektiner, som ødelægges ved kogning.

​Beskrivelse

Alle former for bønner indeholder lektin, som er et protein der findes i planter. de fleste er ufarlige for mennesker. Mange bønnesorter har et højt indhold af lektin f.eks tørrede havebønner, brune, hvide, røde sorte og brogede bønner, kidney bønner, limabønner og hestebønner. Derfor skal disse sættes i blød inden kogning.

De øvrige tørrede bønner, vignabønner, black eyes beans og azukibønner, mungbønner, soyabønner og linser indeholder kun små mængder lektiner og behøves derfor ikke at blive sat i blød før kogning.

Tilberedning

Lektinerne nedbrydes ved iblødsætning og ødelægges helt ved kogning.

De øverst nævnte skal lægges i blød i 10-12 timer og derefter koges i mindst 30 min.

Friske bønner, haricots vert, voksbønner og snittebønner indeholder kun små mængder af lektiner og giver ingen problemer, når de koges 5-10 min.

Symptomer

Kvalme, opkastning, mavesmerter, diarre, svedeture, hurtig puls og rysteture.

Behandling

Væske at drikke

Kontakt Giftlinjen 82121212 ved indtag af større mængde rå eller tørrede bønner.




Redaktør