​​​​​​​​​​​​​- Nu skal vi læger holde op med at sige ”du fejler ikke noget”, selvom vi ikke kan se forsnævringer i de store blodkar, siger professor Eva Prescott, der står bag iPower-projektet.

Juni, 2021

Overset hjertesygdom øger risikoen for tidlig død

​Tidligere var beskeden, at de ikke fejler noget, for man kunne ikke se noget. Nu viser ny forskning, at en tredjedel af danske kvinder med smerter i brystet har forsnævringer i hjertets små blodkar.

To ud af tre kvinder med smerter i brystet har ikke forsnævringer i hjertets kranspulsårer, som hos mænd er en almindelig årsag til brystsmerter. Men en tredjedel af kvinderne har forsnævringer i hjertets små blodkar, såkaldte mikrovaskulær sygdom.

Disse kvinder har dobbelt så stor risiko for at få en blodprop og dø tidligere end andre kvinder, viser et stort forskningsprojekt, iPower, som professor og overlæge Eva Prescott fra Hjerteafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg har stået i spidsen for siden 2011.

– Kvinderne har ofte mange symptomer og får mange forskellige forklaringer uden at få en konkret diagnose. Nu skal vi læger holde op med at sige ”du fejler ikke noget”, selvom vi ikke kan se forsnævringer i de store blodkar, siger Eva Prescott.

En tredjedel af kvinderne​ har forsnævringer i hjertets små blodkar

​Tidligere har læger bare tolket dem, at de ikke fejler noget fra hjertet, for man kunne ikke se noget, forklarer Eva Prescott.

– Nu kan vi henvise til de rette undersøgelser og få klarhed over, hvad der er galt med hjertet, siger Eva Prescott.

Hun forsker i kvinders hjerter og har fulgt 1800 kvinder med brystsmerter. Projektet er støttet med 8 mio. kr. fra Hjerteforeningen.​
Redaktør