​​​​​​​​​​

Blodprøvetagning på børn

Dette er en guide til dig som forælder, som beskriver, hvordan du kan støtte dit barn i at få taget blodprøver. Du kan hjælpe med at gøre blodprøvetagningen til en god oplevelse for barnet, uden angst og smerte. 

Sådan forbereder du dit barn

​​Bioanalytikerne har stor erfaring med at tage blodprøver på børn, men vi har også brug for din hjælp. Det er vigtigt, at du som forælder har forberedt dit barn på prøvetagningen, inden I ankommer til ambulatoriet. Det skaber tryghed for dit barn at vide, hvad der skal ske. Fortæl dit barn, at der skal tages en blodprøve. Det føles som et lille niv, og det går hurtigt over. Det er vigtigt, at barnet sidder helt stille, da vi skal ramme en lille blodåre. Men det er hverken farligt eller slemt. Besvar så mange af barnets spørgsmål som muligt og vær ærlig, når du svarer. Tal med dit barn derhjemme om det, der skal ske og brug gerne neutrale vendinger. 

Du skal gøre det klart for dit barn, at det er vigtigt, at blodprøven skal tages og at du vil være hos dit barn hele tiden. ​​​

Viggo får taget blodprøver

I bogen kan I læse om Viggo, der skal have taget blodprøver, så lægen bedre kan hjælpe Viggo med at blive rask. Bagerst i bogen er en lille farvelægningsopgave og et diplom for brav indsats.

Tilgå bogen ved at scanne QR-koden eller ved at klikke på linket nedenunder.


Download Viggo får taget blodprøver

Køb lokalbedøvende plaster (trylleplaster)

Alle børn skal som udgangspunkt smertedækkes i forbindelse med blodprøvetagning.

I kan sætte et EMLA-plaster (trylleplaster) på begge arme (børn < 2 mdr. dog kun 1 plaster på den ene arm i maksimalt 1 time). Plasteret sættes i albuebøjningen, og skal sidde på 1 time. Vi anbefaler, at plasteret fjernes 15-20 minutter inden blodprøven tages - og gerne inden I ankommer til ambulatoriet. EMLA-plaster kan købes i håndkøb på apoteket.

 

Gode råd

Når blodprøverne skal tages, kan du hjælpe dit barn med at flytte fokus væk fra den utrygge situation og i stedet rette opmærksomheden mod noget hyggeligt, trygt eller sjovt. I kan for eksempel:

  • Tale om noget, der interesserer barnet
  • Synge sammen
  • Tage nogle dybe vejrtrækninger sammen
  • ​Se tegnefilm på mobil

Det er naturligt, at dit barn er nervøs eller måske bange. Men det er vigtigt ikke at bekræfte barnet i, at situationen er farlig og utryg. Det kan forværre situationen, hvis man undskylder over for barnet eller hvis man irettesætter.

Efter blodprøvetagningen vil dit barn blive tilbudt en lille gave af personalet. ​Redaktør